Serievåldtäktsmannen Bashiri Sahabu fortsätter att våldta kvinnor i Sverige – och slipper utvisning även denna gång.

Bashiri, 29, har våldtagit oavbrutet sen han kom till Sverige – Åklagaren: "Jag vill utvisa honom, men det går inte"

Publicerad 28 april 2020 kl 13.28

Inrikes. Burundiern Bashiri Sahabu, 29, har begått en lång rad sexbrott och våldtäkter mot svenska kvinnor sedan han kom till Sverige 2005. Nu döms han för ännu en våldtäkt, ombord på en nattbuss mellan Örebro och Arlanda. Men trots att Sahabu varken är svensk medborgare eller har någon annan anknytning till Sverige än sina omfattande kontakter med rättsväsendet döms han inte till utvisning.
– Jag ville yrka utvisning, men det går inte, säger åklagaren Allen Saruchanjan Sinelnikov till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© Foto: Polisen

Bashiri Sahabu.

Det är natten till den 10 februari i år som en kvinna i 55-årsåldern tar nattbussen mellan Örebro och Arlanda flygplats. Kvinnan, som är döv, har synsvårigheter, är handikappad och har svårt att röra sig, ska åka utomlands för att hälsa på sin man. Hon sätter sig långt bak i bussen.

Plötsligt kommer en man och sätter sig på bussätet bredvid henne. Det är 29-årige Bashiri Sahabu. Bashiri börjar göra närmanden mot kvinnan. Han pussar henne, försöker dra av hennes byxor, tar stryptag på henne och för in sina fingrar i hennes underliv. Mot slutet av resan, kort innan bussen kommer fram till Arlanda, tar Bashiri tag i kvinnans huvud och för in sitt könsorgan i hennes mun.

Det är mörkt i bussen. Kvinnan är fysiskt svag, känner sig äcklad och ser hur en av de andra männen långt bak i bussen är i sällskap med Bashiri och gör "high five" med honom efter den orala våldtäkten. Trots att flera passagerare blir vittnen till övergreppen, och i senare polisförhör berättar att de förtstått att något inte stod rätt till, är det ingen som ingriper.

Attackerade hotellreceptionist
Natten innan våldtäkten på nattbussen till Arlanda har Bashiri Sahabu tillsammans med en vän tagit sig in på Elite Stora hotellet i centrala Örebro. Där har han gett sig på den kvinnliga nattreceptionisten och försökt förgripa sig på henne sexuellt genom att knuffa henne och slita och dra i hennes kjol.

Nattreceptionisten skriker på hjälp, och Bashiris attack avbryts av att en av hennes kollegor samt en kund på hotellet kommer till undsättning. Tillsammans lyckas de jaga iväg de båda ovälkomna männen från hotellet.

För våldtäkten på bussen, det sexuella ofredandet på hotellet i Örebro, samt en grov stöld, en stöld av normalgraden samt ringa narkotikabrott, dömdes Bashiri Sahabu i fredags till två års och nio månaders fängelse av Örebro tingsrätt.

Tafsade på elvaårig flicka
Det är långt ifrån första gången som Bashiri Sahabu döms för brott i Sverige. Den afrikanske mannen har ett gediget brottsregister och har genom åren dömts ett mycket stort antal gånger för alltifrån snatterier och stölder till narkotikabrott och rån. Under de senaste fem åren har han dessutom dömts för inte mindre än åtta sexualbrott.

Sommaren 2015 försökte han våldta en man i en tunnelbanevagn på ett tåg på väg mellan stationerna Ropsten och Gärdet i centrala Stockholm. I november 2017 gav han sig på och misshandlade och tafsade på kvinna som var på väg hem från skolan när hon befann sig på tunnelbanetåget mellan T-centralen och Kungsträdgården. Den våldsamma attacken avvärjdes av två civilklädda poliser som av en slump såg händelsen. En av de ingripande poliserna bedömde överfallet som ett våldtäktsförsök.

I februari gav sig Bashiri Sahabu på en elvaårig flicka på Centralstationen i Stockholm. Flickan satt på en bänk tillsammans med sin farmor och väntade på sitt tåg när mannen plötsligt kom fram, satte sig bredvid dem och började tafsa på flickans ben. Flickans farmor utbrast "vad gör du?", och tog bort Bashiris hand från sitt barnbarn. De gick sedan därifrån, men Bashiri gav inte upp utan följde efter dem. Efter att ha gjort närmanden mot ytterligare kvinnor greps Bashiri av väktare.

Åklagaren: "Kan inte" utvisas
Bashiri Sahabu kom till Sverige som flyktingbarn 2005 via Tanzania, som är ett grannland till Burundi. Han är inte svensk medborgare och han har ingen familj i Sverige.

– Han är ogift och har inga relationer registrerade, upplyser en handläggare på Skatteverket för Fria Tider.

Trots att Bashiri har så pass svag anknytning till Sverige, inte är medborgare och är dömd för så pass många brott, så kan han inte utvisas. Det berättar kammaråklagare Allen Saruchanjan Sinelnikov, som åtalade Bashiri Sahabu för våldtäkten på nattbusen, för Fria Tider.

– Nej, det gick inte att yrka om utvisning eftersom den tilltalade varit i Sverige sedan innan han fyllde 15, förklarar han.

Så det går inte att få honom utvisad för att han var så pass ung när han kom till Sverige?

– Ja, precis.

Trots att han är ogift, inte har några registerade relationer och inte är svensk medborgare?

– Precis. Det finns begränsningar där man kan få någon utvisad och inte. Jag har kikat på det. Jag övervägde ett yrkande om utvisning, men eftersom han kom till Sverige som flykting så pass ung så finns inga lagliga förutsättningar att få honom utvisad.

– Annars låg det på bordet hos mig. Jag ville yrka om det, men det går inte, säger åklagare Allen Saruchanjan Sinelnikov.

Se också
Döms för nya sexattacker mot flickor – för tredje gången på ett och ett halvt år


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.