Orbán: Mitt främsta uppdrag är att stoppa internationalismen

Publicerad 30 juli 2019 kl 19.41

Utrikes. Ungern lyckades stoppa vänstermiljardären George Soros från att kontrollera EU. Det förklarar nu premiärministern Viktor Orbán, uppger MTI.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under ett tal inför tusentals åskådare i Tusványos som Ungerns premiärminister Viktor Orbán berörda flera viktiga frågor.

Han talade bland annat om att Ungerns framtid ser mycket ljus ut. Enligt den ungerske ledaren finns det inte längre några interna hot mot landet, så som kommunismen, men väl utifrån finns det hot.

Ett av dem har Ungern länge pekat ut som den judisk-amerikanske kulturmarxistiske miljardären George Soros. Enligt Ungern så försökte Soros ta över EU i samband med det senaste Europaparlamentsvalet genom att placera sin kandidat, socialdemokraten Frans Timmermans, som EU-kommissionens ordförande. Ungern har tidigare liknat Timmermans vid Soros "lakej". Men genom "komplicerade manövrer" lyckades Ungern förhindra detta samt försöken att installera "ideologiska gerillor" på viktiga EU-poster.

Enligt Orbán måste nu EU-kommissionen "överge sin politiska aktivism".

– Det är inte ett politiskt organ, det är inte dess uppdrag att ha ett program, och det är inte dess uppdrag att inleda politiska attacker mot medlemsstater, säger han enligt MTI.

Den ungerske premiärministern menar också att de misstag som EU gjort de senaste fem åren nu måste korrigeras. Detta gäller särskilt invandring och ekonomi. EU-kommissionen ska helt dra sig tillbaka från frågan om invandring, och i stället ska ett råd med medlemsstaternas inrikesministrar ta över allt gällande detta, anser han.

Orbán återupprepar också sin ståndpunkt att liberal demokrati inte är rätt väg framåt. Enligt premiärministern finns det en internationell utgångspunkt att världen ska styras av liberala demokratier, och att dessa i slutändan ska leda till ett "liberalt imperium", vilket enligt honom EU är ett exempel på. Men Ungen tänker inte gå den vägen.

– Något annat måste skapas. Vi uttrycker detta genom att säga "ja" till demokrati och "nej" till liberalism. Vi har tänkt om förhållandet mellan samhälle och individ, förklarar han.

Med detta menar han att individen alltid ingår i ett större sammanhang, nationen. Individen ska visst skyddas men också förberedas för att kollektivt kunna stå stark i världen. Individuella prestationer som förtjänar erkännande är främst de som också gynnar samhället.

– Vi kommer att tillbringa de kommande femton åren med att bekämpa den liberala internationalismen. Detta kommer vara vårt främsta uppdrag, eftersom det är det enda sättet vi kan stärka Ungern.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Mer från Utrikes

Vackra naturen lockar flest turister till Sverige

Landets skönhet i topp – PK-kulturen mindre lockande.. Hela listan: Därför väljer utlänningar att besöka Sverige.0 Plus

ADL lovar ödelägga landets turistnäring med "obefogade" nazistanklagelser. Planerar sprida smutskastningskampanj i "CNN, NBC, New York Times och Washington Post", skriver ADL i ett brev.0 

Ultraljudschocken: Barnet ser ut som ett troll

"Demonbebisen" flinar onskefullt rakt in kameran.. Gravida tonåringens reaktion: "Det är ett jävla missfoster!"0 Plus

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0