Orbán och von der Leyen överens om "pragmatisk lösning" på invandringen

Publicerad 1 augusti 2019 kl 18.20

Inrikes. Idag möttes EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen och den ungerska premiärministern Viktor Orbán. De båda ska ha kommit väl överens.

Gilla artikeln på Facebook

Flera bedömare trodde att socialdemokraten Frans Timmermans skulle väljas till EU-kommissionens nya ordförande, som är den mäktigaste rollen inom EU.

Så blev det inte. I stället blev det Angela Merkels partikamrat Ursula von der Leyen från kristdemokratiska regeringspartiet CDU.

Enligt Ungern och Polen spelade de en central roll i att få CDU-politikern vald. Ungern har tidigare anklagat Timmermans för att vara en "lakej" till vänstermiljardären George Soros, och sagt att Soros genom S-politikern försökt ta kontroll över EU.

– Detta var ett bra beslut, förklarade Orbán i statlig media efter dagens möte, uppger Euobserver, och påpekade att man genom att välja von der Leyen hållit "ideologiska gorillor " borta från ordföranderollen.

Enligt den ungerske ledaren är det avgörande med en person med "pragmatisk instinkt" på en så viktig position. Han ska rentav ha hyllat den nya ordföranden i samband med mötet.

EU-kritiker som Brexitpartiets ordförande Nigel Farage har dock varnat för att Ursula von der Leyen bland annat kommer försöka införa en gemensam EU-armé i unionen. Han har kallat hennes politik för en nationsfientlig "föråldrad form av kommunism".

Vem som får rätt återstår att se. Viktor Orbán och Ursula von der Leyen verkar dock komma bra överens.

"Bra samtal med premiärminister Orbán om mina politiska riktlinjer. Håller med om behovet av att starta om och ta fram pragmatiska lösningar för migrationen. Diskuterade också EU:s konkurrenskraft och behovet av att föra EU:s institutioner närmare medlemsländerna. Rättsstatsprincipen är avgörande, den gäller alla. Stark försvarsunion behövs", skriver EU-kommissionens ordförande på Twitter idag.


Nyheter från förstasidan

Beskedet från Italiens nya vänsterregering: Invandringen ska öka

Sätter stopp för Salvinis tuffa politik. Nu ska invandringen från tredje världen till Europa fortsätta – och Tyskland hjälper till.0 

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Förslaget: Husägare ska betala 1,4 miljoner till VVS-branschen – per dag. Det nya lagförslaget är omotiverat och orimligt, skriver Landsbygdspartiets talesman Arne Gunnarsson i denna insändare.0 

Mer från Inrikes

Josefsson: Sverige har blivit en apartheidstat

Totalsågar politikerna.. "Oavsett vilken regering vi haft så har segregationen tilltagit."0 

Sölvesborg vill skicka nyanlända till S-kommuner: Ni som sa det var lönsamt

SD:s fräcka utspel.. "Vi erbjuder nu röda kommuner att ta emot Sölvesborgs nyanlända, då flera framhållit att det är en stor ekonomisk vinst."0 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0