Orbán och von der Leyen överens om "pragmatisk lösning" på invandringen

Publicerad 1 augusti 2019 kl 18.20

Inrikes. Idag möttes EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen och den ungerska premiärministern Viktor Orbán. De båda ska ha kommit väl överens.

Gilla artikeln på Facebook

Flera bedömare trodde att socialdemokraten Frans Timmermans skulle väljas till EU-kommissionens nya ordförande, som är den mäktigaste rollen inom EU.

Så blev det inte. I stället blev det Angela Merkels partikamrat Ursula von der Leyen från kristdemokratiska regeringspartiet CDU.

Enligt Ungern och Polen spelade de en central roll i att få CDU-politikern vald. Ungern har tidigare anklagat Timmermans för att vara en "lakej" till vänstermiljardären George Soros, och sagt att Soros genom S-politikern försökt ta kontroll över EU.

– Detta var ett bra beslut, förklarade Orbán i statlig media efter dagens möte, uppger Euobserver, och påpekade att man genom att välja von der Leyen hållit "ideologiska gorillor " borta från ordföranderollen.

Enligt den ungerske ledaren är det avgörande med en person med "pragmatisk instinkt" på en så viktig position. Han ska rentav ha hyllat den nya ordföranden i samband med mötet.

EU-kritiker som Brexitpartiets ordförande Nigel Farage har dock varnat för att Ursula von der Leyen bland annat kommer försöka införa en gemensam EU-armé i unionen. Han har kallat hennes politik för en nationsfientlig "föråldrad form av kommunism".

Vem som får rätt återstår att se. Viktor Orbán och Ursula von der Leyen verkar dock komma bra överens.

"Bra samtal med premiärminister Orbán om mina politiska riktlinjer. Håller med om behovet av att starta om och ta fram pragmatiska lösningar för migrationen. Diskuterade också EU:s konkurrenskraft och behovet av att föra EU:s institutioner närmare medlemsländerna. Rättsstatsprincipen är avgörande, den gäller alla. Stark försvarsunion behövs", skriver EU-kommissionens ordförande på Twitter idag.


Knivattacken mot Boråspolisen

Poliser omringades av jättelik invandrarmobb i Borås. Fick halverat straff på grund av låg ålder – trots att han ljög om att han är ett flyktingbarn.0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ungern säger nej till asylkvoter: Vår uppgift är att skydda vårt folk

Ungerns ståndpunkt står fast. Kallar tvingande omfördelning av invandrare för "ett brott mot medlemsstaternas suveränitet".0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Ledningen vann mot gräsrötterna: SD ska rädda SVT och SR. SD ska "rädda" public service från Moderaterna och KD.0