Orbán vill bygga kristen allians med Kurz

Publicerad 4 oktober 2019 kl 18.43

Utrikes. Ungerns premiärminister Viktor Orbán hyllar nu Österrikes återvalde förbundskansler Sebastian Kurz. Den ungerske ledaren hoppas på en förnyad allians mellan länderna som kan frambringa ett nationsvänligt EU.

Gilla artikeln på Facebook

Innan den så kallade Ibiza-skandalen i Österrike hade landets regering inlett ett samarbete med Ungern för att stoppa EU:s försök att införa en påtvingad omfördelning av invandrare från tredje världen mellan medlemsländerna.

– En central fråga för EU är att stoppa illegal invandring och att utveckla hjälp på plats i hemländerna. Att bara omfördela invandrare i Europa fungerar inte, sade Sebastian Kurz under en gemensam pressträff med Viktor Orbán i januari 2018.

Efter Kurz storseger i det österrikiska nyvalet förra söndagen uppmanar nu Orbán till ett nytt samarbete länderna emellan.

Han hoppas att Österrike och Ungern ska kunna bilda en nationalistisk kristen allians.

– Detta valresultat, som utgör ett tydligt regeringsmandat för dig och ditt parti, indikerar återigen att Österrikes medborgare stödjer en konsekvent politik som bygger på kristna värderingar och ger stabilitet till dem, säger Orbán enligt MTI.

Den ungerske ledaren hoppas på ett fortsatt samarbete baserat på just dessa gemensamma värden. Detta i syfte att förbättra regionens konkurrenskraft och "skapa ett EU som bygger på starka nationer", tillägger han och kallar Kurz valseger för en "övertygande" sådan.


Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0