Orbán: EU är fel ute – "invandring ska stoppas, inte kontrolleras"

Publicerad 3 oktober 2020 kl 15.05

Utrikes. Ungerns premiärminister Viktor Orbán är inte nöjd med EU-kommissionens nya asylpakt. Enligt den ungerska ledaren har EU missförstått vad som måste göras. Invandringen ska stoppas, inte "kontrolleras".

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra veckan som EU-kommissionären Ylva Johansson (S) presenterade sina förslag för en ny gemensam invandringspolitik i EU.

Johansson förutsåg att alla 27 medlemsländer skulle bli missnöjda med förslagen.

De innebär bland annat en "solidaritetsmekanism" för att ta emot asylsökare. Invandrarna ska alltså fördelas mellan EU-länderna.

Men bara för att kommissionen försöker presentera detta i ett annat omslagspapper, handlar det fortfarande om kvoter, påpekar Ungerns regering. Och det vill man inte ha.

Ungern ser inte Ylva Johanssons idéer som något genombrott.

Visegradländerna – Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien – utesluts visserligen från kvotsystemet. De ska få vara solidariska på andra sätt, som genom diplomati med invandrarnas hemländer. Men inte heller dessa länder slipper helt undan. Om hemlandet inte vill ta tillbaka en invandrare, efter diplomati, måste EU-landet ta emot personen.

Viktor Orbán tycker förslagen är bättre jämfört med tidigare. Problemet är dock att kommissionens grundläggande förhållningssätt inte förändrats, anser han.

– Förslaget säger att vi ska hantera invandring på ett bra sätt. Den ungerska inställningen är att vi borde stoppa invandringen, säger han.

Ett genombrott, enligt den ungerske premiärministern, hade däremot varit om EU-kommissionen accepterade det ungerska förslaget att ingen ska få komma in i EU förrän en medlemsstat – efter ett relevant rättsligt förfarande – släpper in dem.

– I detta avseende utgör förslaget inte ett genombrott eftersom det antar det gamla tillvägagångssättet, att invandrare får komma in på EU:s territorium även om det inte finns någon rättslig bedömning huruvida de ska släppas in eller inte. Detta är en dålig praxis, detta är en svag punkt i förslaget, och därför är det inget genombrott.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis delar den ungerska ståndpunkten att EU måste stoppa invandringen och att inte någon som helst variant av en "kvotmekanism" är acceptabel. Asylansökningar ska bedömas utanför EU:s gränser och unionen måste anta en långsiktig strategi för att säkerställa att invandrare i stället stannar i sina hemländer, säger han.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vill ge USA tillgång till FRA-data

Ska få "direktåtkomst". Supermakten föreslås även få spionera när Sverige helt saknar intressen i saken, enligt förslaget.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0