Orsaken till Herculeskraschen hemligstämplas

Publicerad 31 mars 2012 kl 14.45

Politik.Vad hände egentligen med det norska Herculesplan som kraschade in i Kebnekaise tidigare i år? Det har varken anhöriga eller skattebetalare med att göra, hälsar norska och svenska myndigheter och beslutar nu att sekretessbelägga viktiga delar av haveriutredningen.

Gilla artikeln på Facebook

Frågetecknen om vad som egentligen hände när planet störtade kan rätas ut med hjälp av ett ljudband från Kiruna flygplats, enligt uppgifter till Piteå-Tidningen. På bandet finns den sista radiokontakten mellan Herculesplanets besättning och flygledartornet vid landningsbanan åtta mil bort.

Men vad som sägs på bandet är inte offentligt utan hemligstämplas av myndigheterna. Någon närmare orsak till att bandet sekretessbeläggs framgår inte.

I lördagens upplaga av Piteå-Tidningen berättade Jas-piloten Stefan Kaarle från F 21 att Herculesplanet var ett övningsmål i en luftstridsövning. Den uppgiften blev känd först 1,5 dygn efter flygkraschen, via PT:s rapportering.

Förutom Kaarle ingick ytterligare nio Jas-piloter från F 21 i övningen, tillsammans med en grupp norska stridspiloter i F 16-plan.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0