Österrikes regering avstår sina löner – Kurz tror på ljus framtid

Publicerad 21 april 2020 kl 10.23

Utrikes. Tack vare sina tuffa åtgärder utesluter inte Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz att landet kommer kunna öppna sin turism snart igen, med vissa restriktioner.

Gilla artikeln på Facebook

Österrikes regering kommer nu avstå sina nettolöner under en månads tid i solidaritet med alla dem som förlorat sina arbeten under coronapandemin, enligt TT.

Landet var ett av de första i Europa som införde tuffa restriktioner mot smittan, med bland annat munskydd för alla som vistas utanför sina hem.

Redan nu öppnar landet upp igen och förbundskansler Sebastian Kurz är hoppfull inför framtiden.

I en intervju med CNN säger han att det inte skett någon ökning av coronafall efter att man lättat på restriktionerna, något den svenska Folkhälsomyndigheten varnat för.

Tvärtom ser fallen ut att fortsätta falla, enligt Kurz.

Österrike har öppnat små affärer, den första maj ska alla övriga butiker öppnas och i mitten av maj planerar man öppna restauranger och annat. Man har valt två veckors mellanrum för att säkert kunna se att smittan inte ökar igen.

Enligt Sebastian Kurz är en avgörande åtgärd masstester, till exempel av personal som ska jobba på hotell. Social distansering och munskydd kommer också fortsätta vara obligatoriskt för befolkningen. Det handlar om en nytt normaltillstånd, säger han.

Den som smittas måste isoleras omedelbart.

Just nu arbetar Österrike med att kunna utöka sin testkapacitet så mycket som möjligt. 

Sebastian Kurz utesluter inte att landet kan öppna sin turism innan det finns ett vaccin mot covid-19.

– Om situationen är under kontroll i grannländer som Tyskland tror jag man kommer kunna resa fritt som innan. Jag tror att turism är möjligt, men såklart med restriktioner. Till exempel att man bara får umgås ett visst antal personer samtidigt och social distansering i restauranger. En annan viktig sak, vilket vi vet från asiatiska länder som är extremt duktiga på det, är att snabbt isolera personer som blir smittade. Gör man det kan man hålla siffran låg, säger han till CNN.

– Vi ska ha så mycket frihet som möjligt, med så många restriktioner som är nödvändigt.

470 personer har avlidit i Österrike av corona.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0