Invandrare i Hultsfred. Kommunen har på kort tid översvämmats av bidragssugna araber, afghaner och afrikaner.

Tusentals nyanlända till Hultsfred – då stoppas invandrarbidragen

Publicerad 13 januari 2017 kl 13.44
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Hultsfreds kommun har beslutat strypa bidragen till nyanlända invandrare i en desperat åtgärd för att stoppa inflödet till kommunen. Invandrare som trots det bosätter sig i Hultsfred får ett brev där det står att de är icke-önskvärda i den småländska tidigare idyllen, skriver vänster­liberala DN.

Gilla artikeln på Facebook

"Vi rekommenderar att du söker dig till någon av Sveriges 289 andra kommuner."

Så står det i ett brev som alla nyanlända invandrare från tredje världen som söker sig till Hultsfred får. Brevet finns på svenska, engelska och arabiska.

Strax innan jul stängdes Hultsfreds flykting­mottagning i en drastisk åtgärd. De invandrare som, trots det, flyttar till kommunen får inga bidrag på minst sex månader. De får inte träffa social­sekreterare eller göra en bidrags­ansökan. Inte ens invandrare i akut behov, även om de riskerar att svälta ihjäl, får någon hjälp från kommunen.

Budskapet är tydligt. Invandrarna är inte längre välkomna i Hultsfred.

Enligt SCB:s statistik bor det omkring 14.000 invånare i kommunen varav drygt 5.000 bor i tätorten Hultsfred. Sedan den senaste statistiken togs fram har kommunen översvämmats av mer än tvåtusen invandrare från tredje världen.

Enligt avtalet med Migrationsverket ska Hultsfred ta emot tio invandrare per år. Men utöver dem har drygt 800 invandrare som beviljats uppehålls­tillstånd valt att bosätta sig i kommunen inom ramen för så kallat eget boende (EBO) och därmed har försörjnings­bördan för dem vältrats över på de lokala skattebetalarna. Dessutom bor ytterligare 1.300 asylsökare på något av de asylboenden som Migrationsverket har i kommunen.

Många av asylsökarna vill bo kvar i Hultsfred när de får sitt uppehålls­tillstånd. Men kommunen vill inte ha kvar dem och stå för kostnaderna.

I Hultsfred styr en blågrön koalition mellan alliansen och Miljöpartiet. Och det är politikerna som tillsammans med tjänstemännen sagt nej till att ta emot fler invandrare.

DN:s medarbetare träffar två arabiska kvinnor i Hultsfred som inte förstår varför de inte får några bidrag. Istället vänder de sig till en lokal aktivistgrupp som delar ut matkassar.

För DN förklarar socialchefen Ann-Gret Silén att det handlar om signalpolitik.

– Det är så vi pratar om det. Det går kanske inte att stå vid kommungränsen och begära inträde, men vi pratar faktiskt i de termerna att vi borde stänga Hultsfreds gräns precis som vi stängde Sverige, säger hon.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur