Påve Franciskus.

Påven "tror inte på återuppståndelsen"

Publicerad 10 november 2019 kl 15.42

Utrikes. Påve Franciskus uppges inte tro att Jesus fysiskt återuppstod efter sin död på korset. Nu kräver katoliker att Vatikanen ska fördöma det "kätterska" påståendet, skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den italienska journalisten Eugenio Scalfari, en långvarig vän till påven som gjort en rad intervjuer med honom, som släpper de kontroversiella uppgifterna i en ny bok om Franciskus.

Scalfari uppger att påven har berättat för honom att han inte tror att Jesus återuppstod kroppsligen utan i "en andes skepnad".

Påven, som sedan tidigare har anklagats för att vara vänsterliberal, har också tidigare sagt att han inte tror på helvetet, enligt Scalfari.

Att Jesus återuppstod "i köttet" är en central doktrin inom den katolska tron och något som Jesus själv enligt Lukasevangeliet betonade efter sin återuppståndelse.

Vatikanen har ifrågasatt om citaten i boken är ordagrant korrekta men inte rakt av dementerat att påven skulle ha uttryckt åsikterna om återuppståndelsen. Det har lett till anklagelser om kätteri från den högste kyrkoledarens sida, enligt Daily Mail.

– Scalfaris påståenden om Franciskus kätterska tro är så chockerande och påvens obevekliga tystnad så obegriplig att vi måste anta att detta är en korrekt redogörelse för deras samtal, säger exempelvis den brittiske diakonen Nick Donnelly till Church Militant.

Donnely skriver på Twitter att katoliker i det förgångna skulle ha "ställt till upplopp" som en reaktion mot ett "sådant kätteri".

Vad som påven egentligen sade är dock svårt att bevisa eftersom Eugenio Scalfari, som är 95 år gammal, själv har uppgett att han tar anteckningar när han gör intervjuer utan återger det som sagts ur minnet.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus