Påve Franciskus.

Påven "tror inte på återuppståndelsen"

Publicerad 10 november 2019 kl 15.42

Utrikes. Påve Franciskus uppges inte tro att Jesus fysiskt återuppstod efter sin död på korset. Nu kräver katoliker att Vatikanen ska fördöma det "kätterska" påståendet, skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den italienska journalisten Eugenio Scalfari, en långvarig vän till påven som gjort en rad intervjuer med honom, som släpper de kontroversiella uppgifterna i en ny bok om Franciskus.

Scalfari uppger att påven har berättat för honom att han inte tror att Jesus återuppstod kroppsligen utan i "en andes skepnad".

Påven, som sedan tidigare har anklagats för att vara vänsterliberal, har också tidigare sagt att han inte tror på helvetet, enligt Scalfari.

Att Jesus återuppstod "i köttet" är en central doktrin inom den katolska tron och något som Jesus själv enligt Lukasevangeliet betonade efter sin återuppståndelse.

Vatikanen har ifrågasatt om citaten i boken är ordagrant korrekta men inte rakt av dementerat att påven skulle ha uttryckt åsikterna om återuppståndelsen. Det har lett till anklagelser om kätteri från den högste kyrkoledarens sida, enligt Daily Mail.

– Scalfaris påståenden om Franciskus kätterska tro är så chockerande och påvens obevekliga tystnad så obegriplig att vi måste anta att detta är en korrekt redogörelse för deras samtal, säger exempelvis den brittiske diakonen Nick Donnelly till Church Militant.

Donnely skriver på Twitter att katoliker i det förgångna skulle ha "ställt till upplopp" som en reaktion mot ett "sådant kätteri".

Vad som påven egentligen sade är dock svårt att bevisa eftersom Eugenio Scalfari, som är 95 år gammal, själv har uppgett att han tar anteckningar när han gör intervjuer utan återger det som sagts ur minnet.


Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Utrikes

Joe Biden hånas för bisarr valfusk-groda

Skryter om sin "omfattande valfuskorganisation".. Nu anklagas presidentkandidaten för att ha råkat medge dolda intentioner.0 

Flydde till Moskva redan 2013. Nu får visselblåsaren papper på att han kan stanna.0 

Erdogan kräver mer respekt för muslimer i Europa

Rasar efter polisrazzia mot moské i Berlin.. "Rasism och islamofobi kommer föra Europa närmare medeltidens mörker."0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0