PÅVEN FRANCISKUS I. Under en presskonferens i måndags förklarade påven hur den katolska kyrkan ser på bland annat homosexuella, kvinnliga präster och frimurarlobbyn. Bild: Wikimedia Commons, CC-BY-SA 2.0/Casa Rosada

Påven: ”Det är homo- och frimurarlobbyn som är problemet”

Publicerad 31 juli 2013 kl 21.13

Utrikes.Den katolska kyrkan dömer inte människor för deras sexuella läggning, men när homosexuella och frimurare bedriver lobbyarbete ställer det till problem. Det klargjorde påven under en presskonferens i måndags.

Gilla artikeln på Facebook

När påven tidigare i veckan flög tillbaka till Rom efter ett veckolångt besök i Brasilien passade han på att ge en presskonferens på planet. Under den 80 minuter långa frågestunden ställde de församlade journalisterna frågor om hur den katolska kyrkan ser på bland annat homosexualitet och kvinnliga präster.

Påven förklarade att han vill göra det möjligt för kvinnor att spela en mer framträdande roll inom kyrkan, men att det inte kommer på tal att låta kvinnor bli präster. Han klargjorde också att det inte är någon synd att vara homosexuell så länge man inte lever ut sin läggning i praktiken genom att begå homosexuella handlingar. Däremot är lobbyarbete som bedrivs av homosexuella ett problem, precis som andra särintressen - bland annat frimurarna - kan vara problematiska, menade påven.

– Problemet är inte att ha den här läggningen. Vi är alla bröder. Problemet är lobbyarbete som bedrivs av personer med den här läggningen, eller av giriga människor, politiska lobbygrupper, eller av frimurarlobbyn. Det finns så många lobbygrupper. Det är ett värre problem, sade påven enligt BBC.

Den katolska kyrkan har länge betraktat frimurarorden som en kristendomsfientlig, subversiv organisation, och sedan 1738 är det förbjudet för katoliker att vara frimurare. I det katolska uppslagsverket Catholic Encyclopedias artikel om frimurarorden uppges bland annat att frimurare spelade en betydande roll i att förbereda den franska revolutionen 1789.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

22-årig afghan bakom Vetlanda-terrorn

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Flyganfall i östra Syrien. "Vi vet att vi träffade det mål vi var ute efter".0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0