PÅVEN FRANCISKUS I. Under en presskonferens i måndags förklarade påven hur den katolska kyrkan ser på bland annat homosexuella, kvinnliga präster och frimurarlobbyn. Bild: Wikimedia Commons, CC-BY-SA 2.0/Casa Rosada

Påven: ”Det är homo- och frimurarlobbyn som är problemet”

Publicerad 31 juli 2013 kl 21.13

Utrikes.Den katolska kyrkan dömer inte människor för deras sexuella läggning, men när homosexuella och frimurare bedriver lobbyarbete ställer det till problem. Det klargjorde påven under en presskonferens i måndags.

Gilla artikeln på Facebook

När påven tidigare i veckan flög tillbaka till Rom efter ett veckolångt besök i Brasilien passade han på att ge en presskonferens på planet. Under den 80 minuter långa frågestunden ställde de församlade journalisterna frågor om hur den katolska kyrkan ser på bland annat homosexualitet och kvinnliga präster.

Påven förklarade att han vill göra det möjligt för kvinnor att spela en mer framträdande roll inom kyrkan, men att det inte kommer på tal att låta kvinnor bli präster. Han klargjorde också att det inte är någon synd att vara homosexuell så länge man inte lever ut sin läggning i praktiken genom att begå homosexuella handlingar. Däremot är lobbyarbete som bedrivs av homosexuella ett problem, precis som andra särintressen - bland annat frimurarna - kan vara problematiska, menade påven.

– Problemet är inte att ha den här läggningen. Vi är alla bröder. Problemet är lobbyarbete som bedrivs av personer med den här läggningen, eller av giriga människor, politiska lobbygrupper, eller av frimurarlobbyn. Det finns så många lobbygrupper. Det är ett värre problem, sade påven enligt BBC.

Den katolska kyrkan har länge betraktat frimurarorden som en kristendomsfientlig, subversiv organisation, och sedan 1738 är det förbjudet för katoliker att vara frimurare. I det katolska uppslagsverket Catholic Encyclopedias artikel om frimurarorden uppges bland annat att frimurare spelade en betydande roll i att förbereda den franska revolutionen 1789.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

ÖB:s "bekräftade ubåt" i Kanholmsfjärden var havsboj från SMHI

Myndigheten har mörkat pinsamma missen. Uppgifterna om blundern belades med sekretess "av hänsyn till rikets säkerhet".0 

Ekonominyheter

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Tankebrott förhindras genom implicita ledtrådar i de begrepp som används.0 

Mer från Utrikes

ABC använde film från skjutbana för att visa "slakten i Syrien"

TV-kanalen ertappad med fake news.. "Bombning av civila kurder" vara egentligen vapendemonstration i USA.0 

Nämner somalier – då börjar publiken bua

Trump fick furstligt mottagande i svenskbygden.. Stort jubel när han lovade stoppa inflödet från Somalia.0 Plus

Svensk media börjar rapportera om FSA:s övergrepp i Syrien

Turkiet: "Vi är inte nöjda med det här".. Överväger åtgärder mot USA-skapade rebellgruppen efter groteska videobilder från Syrien.0 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0