Jihadisten vid Göteborgs Stadsteater.

Pjäs som förmänskligar terrorister "väldigt viktig" efter terrordådet

Publicerad 11 april 2017 kl 20.35

Kulturnyheter. I slutet av mars hade pjäsen Jihadisten premiär på Göteborgs Stadsteater. Den handlar om att "förmänskliga" och "nyansera bilden av de svenska jihadresenärerna", kunde man läsa på SVT Nyheter. Trots det blodiga terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, där bland andra en 11-årig flicka brutalt kördes ihjäl, vill inte Göteborgs Stadsteater ställa in pjäsen.

Gilla artikeln på Facebook

Jihadisten handlar om 22-årige Ilias från Lövgärdet som reser till Syrien för att ansluta sig till en terroristorganisation. Enligt Johan Gry, manusförfattare och regissör för Jihadisten, är syftet med pjäsen att "förmänskliga terroristen", att "våga se att terroristen är en människa".

Pjäsen, som uppmärksammades av Fria Tider, fick mycket kritik, bland annat från politiker som menade att den romantiserar bilden av terrorister. Men Göteborgs Stadsteater försvarade sig med att det är viktigt att förstå varför en person väljer att bli terrorist, och fortsatte spela den.

Jihadisten är aktuell igen efter det misstänkta islamistiska terrordådet i Stockholm i fredags, där ett vittne till attacken har berättat hur terroristen med lastbilen på Drottninggatan körde på ett barn så illa och i så hög hastighet att "barnet flög upp i luften".

Men Göteborgs Stadsteater tänker inte ställa in pjäsen som har som syfte att "förmänskliga" och "förstå" terroristen. Tvärtom tycker man att Jihadisten är extra viktig nu efter terrorattacken.

Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater, menar att föreställningen är "väldigt viktig nu med tanke på det som har hänt", skriver SVT Nyheter.

– Det är ett fruktansvärt och allvarligt problem som vi måste diskutera, säger Pontus Stenshäll till Kulturnyheterna. 

Innehållet i pjäsen kommer inte heller att förändras.

Efter föreställningen anordnas ett panelsamtal med "experter" som diskuterar vilka "strukturer och drivkrafter" som gör att en ung människa reser iväg för att strida för en terrororganisation. Det samtalet kommer nu att präglas av terrordådet i Stockholm, enligt Pontus Stenshäll.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.