Gaia-kasse.

Plastfri påse beskattas ändå – ser ut som en plastpåse

Publicerad 12 maj 2021 kl 14.34

Inrikes. En plastfri kasse som är nedbrytningsbar och kan användas upp till 50 gånger ska ändå beskattas som en plastpåse – eftersom den ser ut som en sådan. Det framgår av en ny dom, rapporterar Tidningen Näringslivet.

Gilla artikeln på Facebook

Helsingborgsföretaget Gaia har utvecklat den så kallade Gaia-kassen, som består av förnyelsebara råvaror, med hjälp av tiotals miljoner i bidrag från EU:s miljöprogram LIFE.

När skatten på plastbärkassar infördes förra året anpassade Gaia sin kasse för flergångsanvändning och fick den godkänd som flergångsbärkasse av det statliga forskningsinstitutet RISE för användning minst 50 gånger.

Men i januari beslutade Skatterättsnämnden att Gaia-påsen ska beskattas eftersom den till utseendet inte skiljer sig från vanliga plastpåsar. Och nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att Skatterättsnämnden har rätt.

– Det är rent åt skogen och tar i princip knäcken på hela vår utveckling av miljöanpassade plastpåsar. Jag har sedan 1970-talet arbetat för att ta fram material som är lika bra som plast men mer miljövänliga. Och nu när jag lyckats göra något riktigt bra så sparkar de undan benen på mig, säger Åke Rosén, grundare av Gaia BioMaterials, till Tidningen Näringslivet.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0