Polens ambassadör i Sverige Wiesław Tarka.

Polen anklagar DN för fake news

Publicerad 5 december 2017 kl 12.03

Inrikes. Polens ambassadör i Sverige Wiesław Tarka anklagar nu DN för falska nyheter. Han menar att Bonniertidningen ofta sprider "osanna beskrivningar" av Polen. Det skriver han i ett öppet brev på engelska riktat till DN-redaktören Peter Wolodarski på den polska ambassadens hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

I brevet anklagar Wiesław Tarka Dagens Nyheter för "ensidiga och väldigt ofta osanna beskrivningar av situationen" i Polen.

Det är framför allt DN-artiklarna "Polsk nationalistmarsch samlade 60000" och "I Polen vill regeringen att kvinnorna stannar hemma" som Tarka har reagerat på. Men det är bara ett par av en "flod" av exempel.

I den förra menar DN att tiotusentals demonstranter på Warszawas gator firade Polens självständighetsdag den 11 november bland annat genom att ropa "Ett rent Polen, ett vitt Polen". Dagens Nyheter rapporterar att "de rasistiska slagorden haglade".

Wiesław Tarka ger en mer nyanserad bild. Han påpekar att Polen var ockuperat av både Hitlertyskland och Sovjetunionen, varför landets självständighetsdag är ett datum som väcker "starka känslor" i landet

"Det är sant att det bland firarna fanns marginella grupper med aggressiva nationalister. Men de fördömdes bestämt av Polens president Andrzej Duda, jag citerar: 'Det finns ingen plats i Polen för främlingsfientlighet, patologisk nationalism och antisemitism.'"

Han fortsätter:

"Samtidigt firade tiotusentals medborgare den här dagen, inte bara genom att delta i självständighetsmarschen, utan också i den traditionella ceremonin vid monumentet för Den okände soldatens grav och genom att delta i den årliga löptävlingen. Polackerna hade även möjlighet att beundra veteranbilar och historiska skådespel."

Sedan menar Tarka att inte heller Sverige är så bra på att tysta högröstade och våldsamma grupper:

"Jag var i Göteborg 2001 och jag minns mycket väl hur snabbt det europeiska toppmötet kunde omvandlas till ett slagfält täckt av svart, kvävande rök bara på grund av att en högljudd och aggressiv minoritet stal glädjen och stoltheten av den fredliga majoriteten."

Om den andra artikeln skriver Tarka att DN använder "ett enda fall för att generalisera om kvinnornas roll i nutida Polen".

"Om DN vill visa en riktig bild av den polska kvinnan uppmanar jag er att se närmare på de senaste uppgifterna från Eurostat om antalet kvinnor i högre positioner i EU-länderna. Polen ligger på andra plats med 41 procent. Det är inte helt jämlikt än, men vi ligger i ledning i EU. Om vi sen tittar på skillnaden i lön mellan kvinnor och män så är skillnaden i Polen 7,7 procent, medan genomsnittet för EU är 16,3 procent. Jämförelsen kräver ingen kommentar."

"Dessutom är det tredje gången i Polens historia som en kvinnan innehar premiärministerposten (Hanna Suchocka, Ewa Kopacz, Beata Szydło). Jag behöver inte påpeka att en kvinna som regeringsöverhuvud är en stark inspiration för polska kvinnor", fortsätter Wiesław Tarka.

Ambassadören avslutar brevet med en uppmaning till Peter Wolodarski att sluta sprida fake news:

"Jag skulle vilja uppmana dig att presentera en mer balanserad bild av det samtida Polen för att undvika fördomar och falsk rapportering som gör verkligheten svårare än lättare att förstå."


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Man dog när hemtjänst missade leverera mat i 21 dagar

Dödsorsaken kan ha varit svält.. Fick matdistribution levererad när han hade lunginflammation.0 

Guillou: "Kasta ut" kulturmarxisterna ur Vänsterpartiet

"Måste bli av med identitetsidioterna".. Det är dags att "kasta ut alla de där som springer omkring i vårt parti och talar om hudfärg", enligt författaren.0 

"Högskolan Dalarna" och Södertörn i toppen. I botten finns Karolinska institutet, Chalmers och Lund.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0