Polen: "Den svenska coronamodellen är darwinistisk"

Publicerad 14 maj 2020 kl 09.21

Utrikes. Sveriges hantering av coronautbrottet väcker allt större avsky utomlands. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kallar den svenska modellen för "darwinistisk", skriver Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

– Världens rikaste länder har börjat välja ut vilka patienter som ska få vård och vilka som inte ska få vård. Det på grund av att det finns brist på sjukhussängar, respiratorer, ingen rätt utrustning och ingen medicinsk personal. Den här så kallade svenska modellen, en darwinistisk modell, har vi inte ens tänkt tanken på att införa.

Så sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på en pressträff på onsdagen, enligt SR.

I Polen, som har betydligt färre döda i pandemin än vad Sverige har, lyfts Sverige fram som skräckexempel på vad som kan hända när makthavarna inte bryr sig om att försöka stoppa smittspridningen.

Polen agerade snabbt vid inledningen av coronautbrottet genom att stänga ner delar av samhället. Inom de kommande veckorna kommer landet att öppna sina kyrkor, skolor, skönhetssalonger, frisörer och restauranger.

– Vi har försökt och försöker rädda varje människoliv och därför har vi vidtagit så snabba åtgärder, sade Morawiecki enligt SR.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus