Slaget om kontanterna

Polen förbjuder kontantfritt

Publicerad 6 oktober 2021 kl 09.58

Ekonomi. Vid månadsskiftet blir det olagligt för butiker och bankkontor att vägra ta emot kontanter, och avtal om att betalning ska erläggas "kontantfritt" blir ogiltiga. Det är innebörden av en ny lag som polens president Andrzej Duda undertecknade på torsdagen, rapporterar polska TVN.

Dela artikeln

Lagen har tidigare godkänts av parlamentet och härrör från ett initiativ av den polske centralbankschefen Adam Glapiński, som i våras började tala öppet om problemet med att banker missbrukat pandemin för att försöka effektivisera bort hanteringen av kontanter, ett betalningsmedel som han menar utgör den yttersta "garanten för frihet".

– Vi polacker har alltid värnat den personliga friheten och vi är på vår vakt mot alla försök att begränsa den. Avskaffandet av kontanter och vägen mot en kontantfri ekonomi förespråkas nu av vissa banker och mediehus med hänvisning till internationell hänsyn, men skulle knappast stärka individens frihet, säger Glapiński till polska Money.

I länder som USA och Sverige har banker börjat stänga av konservativa opinionsbildare och medier från möjligheten att använda banktjänster, men det är osäkert om de polska lagstiftarna har haft kännedom om den utvecklingen.

Den nya polska lagen gäller endast banker och fysiska butiker, och inte exempelvis vid massevenemang eller vid automat- och nätförsäljning. Exakt vilka undantag som kommer att finnas ska meddelas genom myndighetsföreskrifter senare.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.