Polis döms till böter för "arabjävel"-utspel

Publicerad 17 juni 2019 kl 14.21

Inrikes. Den polisman som skrek "arabjävel" till en asylsökare i samband med ett ingripande i Emmaboda har nu dömts till till dagsböter för olaga hot och förolämpning. Han får dock jobba kvar som polis, rapporterar P4 Kalmar.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 26 april 2016 som flera polispatruller kallades till asylboendet Hotell Amigo i Emmaboda efter oroligheter. Dagarna innan hade det skett stora bråk på boendet.

En manlig asylsökare utpekades för att ha uppviglat bråket och forslades bort av en polispatrull. Efter tre kilometer släpptes mannen av i en skog varefter polismannen ska ha skrikit förolämpningar som "arabjävel" och "åk hem till ditt jävla land".

Nu dömer Kalmar tingsrätt polismannen för olaga hot och förolämpning. Straffet blir 40 dagsböter på sammanlagt 15.600 kronor.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd hade sedan tidigare bedömt att mannen inte skulle att förlora sitt polisjobb vid en fällande dom.

Polisen förkarade under rättegången sitt beteende med att "sömnbrist i kombination med att mitt arbetsschema oplanerat ändrats och att vi inte fått någon lunch gjorde att säkringen gick".

– I grund och botten har alla människor lika värde, sen får man vad man förtjänar. För att få respekt måste man förtjäna det, det spelar ingen roll vad man har för hudfärg. Den här mannen förtjänade inte respekt, sade polisen tidigare i en intervju med P4 Kalmar år 2018.

Asylsökaren påstod även att han blev misshandlad av polisen, men den utredningen lades ned i ett tidigt stadium.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0