Polis döms till böter för "arabjävel"-utspel

Publicerad 17 juni 2019 kl 14.21

Inrikes. Den polisman som skrek "arabjävel" till en asylsökare i samband med ett ingripande i Emmaboda har nu dömts till till dagsböter för olaga hot och förolämpning. Han får dock jobba kvar som polis, rapporterar P4 Kalmar.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 26 april 2016 som flera polispatruller kallades till asylboendet Hotell Amigo i Emmaboda efter oroligheter. Dagarna innan hade det skett stora bråk på boendet.

En manlig asylsökare utpekades för att ha uppviglat bråket och forslades bort av en polispatrull. Efter tre kilometer släpptes mannen av i en skog varefter polismannen ska ha skrikit förolämpningar som "arabjävel" och "åk hem till ditt jävla land".

Nu dömer Kalmar tingsrätt polismannen för olaga hot och förolämpning. Straffet blir 40 dagsböter på sammanlagt 15.600 kronor.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd hade sedan tidigare bedömt att mannen inte skulle att förlora sitt polisjobb vid en fällande dom.

Polisen förkarade under rättegången sitt beteende med att "sömnbrist i kombination med att mitt arbetsschema oplanerat ändrats och att vi inte fått någon lunch gjorde att säkringen gick".

– I grund och botten har alla människor lika värde, sen får man vad man förtjänar. För att få respekt måste man förtjäna det, det spelar ingen roll vad man har för hudfärg. Den här mannen förtjänade inte respekt, sade polisen tidigare i en intervju med P4 Kalmar år 2018.

Asylsökaren påstod även att han blev misshandlad av polisen, men den utredningen lades ned i ett tidigt stadium.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0