Carin Götblad, regionpolischef i område Mitt.

Polischef: De som rånar barn är själva offer

Publicerad 6 februari 2020 kl 14.26

Inrikes. Carin Götblad, regionpolischef för område Mitt, konstaterar nu öppet att polisen ser barn som rånar andra barn som offer, framgår av en artikel i Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

På sistone har allt fler reagerat på de brutala barnrånen som nu dagligen sker i Sverige.

Konkreta förklaringar till rånen är dock mer tunnsådda.

"De rånade barnen förlåter oss aldrig" skriver till exempel Aftonbladets vänsterledare Anders Lindberg i en artikel som mötts av hård kritik från personer i sociala medier som hånar journalisten för att han nu försöker fördöma den samhällsutveckling som han själv enligt kritikerna skapat genom sitt mångåriga invandringsvurmande.

Nu meddelar polischefen Carin Götblad att inte bara rånoffren ska ses som offer utan även gärningsmännen, de som rånar barnen.

Ofta handlar det nämligen om barn som rånar andra barn. 

Enligt Expressen har antalet barn som rånar barn ökat med 100 procent på fyra år. Detta enligt en undersökning om gärningspersoner under 15 år som polisen gjort.

2016 anmäldes 1.178 personrån mot barn mellan 0-17 år , mot 2.484 personrån år 2019.

– När vi pratar om barn är det enbart som offer, och de misstänkta är ju också offer i någon mening, men det här är ändå något vi måste ta itu med, att barn också begår brott, säger Carin Götblad till Expressen.

Polischefen är samtidigt "häpen" över grovheten som rapporten beskriver: däribland våld mot huvudet, knivhuggningar, sparkar och dödshot samt de psykiska skador barnen drabbas av.

Enligt undersökningen blir det vanligare att föräldrar inte vågar anmäla om deras barn blir utsatt, av rädsla för att det ska bli ännu värre.

Rapporten visar också att antalet flickor som är förövare ökar och att de brukar agera i grupp, med allt grövre våldsinslag.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Forskargruppen "väldigt entusiastisk." Upptäckten: Aknebakterierna frossar på näring i din kropp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur