Carin Götblad, regionpolischef i område Mitt.

Polischef: De som rånar barn är själva offer

Publicerad 6 februari 2020 kl 14.26

Inrikes. Carin Götblad, regionpolischef för område Mitt, konstaterar nu öppet att polisen ser barn som rånar andra barn som offer, framgår av en artikel i Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

På sistone har allt fler reagerat på de brutala barnrånen som nu dagligen sker i Sverige.

Konkreta förklaringar till rånen är dock mer tunnsådda.

"De rånade barnen förlåter oss aldrig" skriver till exempel Aftonbladets vänsterledare Anders Lindberg i en artikel som mötts av hård kritik från personer i sociala medier som hånar journalisten för att han nu försöker fördöma den samhällsutveckling som han själv enligt kritikerna skapat genom sitt mångåriga invandringsvurmande.

Nu meddelar polischefen Carin Götblad att inte bara rånoffren ska ses som offer utan även gärningsmännen, de som rånar barnen.

Ofta handlar det nämligen om barn som rånar andra barn. 

Enligt Expressen har antalet barn som rånar barn ökat med 100 procent på fyra år. Detta enligt en undersökning om gärningspersoner under 15 år som polisen gjort.

2016 anmäldes 1.178 personrån mot barn mellan 0-17 år , mot 2.484 personrån år 2019.

– När vi pratar om barn är det enbart som offer, och de misstänkta är ju också offer i någon mening, men det här är ändå något vi måste ta itu med, att barn också begår brott, säger Carin Götblad till Expressen.

Polischefen är samtidigt "häpen" över grovheten som rapporten beskriver: däribland våld mot huvudet, knivhuggningar, sparkar och dödshot samt de psykiska skador barnen drabbas av.

Enligt undersökningen blir det vanligare att föräldrar inte vågar anmäla om deras barn blir utsatt, av rädsla för att det ska bli ännu värre.

Rapporten visar också att antalet flickor som är förövare ökar och att de brukar agera i grupp, med allt grövre våldsinslag.


Forskarna själva chockade av resultatet. Åldrandet bromsades inte bara – försökspersonernas kroppar blev flera år "yngre".0 Plus

Börjar gallskrika: "Snälla skjut mig inte!" Manlig kollega reagerar blixtsnabbt – och kommer till undsättning.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Folkhälsomyndigheten coronasågar utlandet: "Inte tänkt särskilt långt"

Argumentet: Vi tar hänsyn till "ekonomin". Myndigheten totalsågar nu hur världens övriga länder missar finanstänket under coronakrisen.0 

Ekonominyheter

Ansöker om rekonstruktion. 1.000 anställda berörs om bolaget går omkull.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0