Polisen ingriper mot ett medborgargarde vid Telefonplan i södra Stockholm.
Läsarbild

Polisen anklagas för att hjälpa upploppsmakare

Publicerad 26 maj 2013 kl 03.10

Inrikes.Polisen uppges sent på kvällen ha skingrat ett medborgargarde i Fruängen i södra Stockholm som tänkt skydda bostadsområdet från bilbränder och skadegörelse. Strax efter polisingripandet ska bilar i området ha stuckits i brand enligt uppgift till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider har under kvällen fått kontakt med ett medborgargarde som rör sig i Stockholms södra förorter. Enligt dem är de ett 90-tal personer som hade planerat att skydda Fruängen från de invandrargäng som sex nätter i rad tänt eld på bilar och byggnader i Stockholms förorter.

Enligt medborgargardet leker man "katt och råtta" med polisen som till synes anammat en nolltolerans-policy mot de medborgargarden som uppstått i Stockholm under helgen. Efter att medborgargardet tvingats bort från Fruängen av polisen uppges bilar ha stuckits i brand där.

Polisen vill dock inte ge någon officiell kommentar till hur man ser på de medborgargarden som bildats i Stockholm den senaste tiden.

- Vi kommenterar inte det utan vi åtgärdar folk som på något sätt försöker begå brott och vi tycker inte om folk som tar lagen i egna händer, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström till Fria Tider.

- Vi har gripit 12 personer för förberedelse till misshandel, alternativt grov misshandel.

Han vill däremot inte svara på vilka det är man gripit eller om de är medlemmar i något medborgargarde.

- Du får anta vad du vill, men det har jag aldrig sagt, utan vi har gripit 12 personer för förberedelse till misshandel, alternativt grov misshandel, upprepar Byström.

Stockholmspolisen har inte gripit någon för de bränder som anlagts under kvällen. Däremot uppger man att det är mycket lugnare inatt i Stockholm än tidigare nätter i veckan.

Det medborgargarde som Fria Tider har kontakt med bekräftar något senare att de 12 gripna ingår i deras grupp. De uppger även att "blattarna är ute och letar gardister". De påstår även att polisen varnat dem för att man kommer ingripa mot medborgargardet om man ser dem i grupper på fler än fem personer.

Samtidigt rapporteras om att ett flertal twittrare är fullt upptagna med att försöka kartlägga de "nazister" som man menar att alla dem som deltar i medborgargarden är. Flera våldsbejakande vänsterextremister sägs delta i arbetet med att leta upp alla dem som deltar i något av de medborgargarden som bildats.

Artikeln är uppdaterad

Se även
Nationalister tänker stoppa kravallerna inatt


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Konstaterar att svenskarna "byts ut". "Vi genomgår ett experiment som aldrig gjorts tidigare i världshistorien."0 Plus

Mer från Inrikes

Henke Larsson: Jag ser inte mig själv som svensk

"Betraktar mig själv som utlänning".. Har samma inställning trots 106 landskamper för Sverige.0 

Regeländring för invandrare. Hälften av alla som börjar SFI hoppar av idag.0 

Utsatta området tas över av konkursförvaltare. Nu har beslutet klubbats av Stockholms tingsrätt.0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur