Så här kan det se ut när systemet får uppmaningen att visa de personer i några filmer som bäst stämmer överens med personen längst upp till vänster. Alla bilder föreställer polisen Niclas Appleby.

Polisen börjar använda ansiktsigenkänning

Publicerad 27 december 2020 kl 17.10

Inrikes. Polisen har fått godkänt från Datainspektionen att använda ansiktsigenkänning, så kallad automatisk bildanalys, i sina utredningar.

Dela artikeln

Den nya tekniken gör det möjligt att automatiskt analysera objekt som finns i en utrednings bild- och videomaterial, exempelvis fordon, kläder, vapen eller väskor.

Även ansikten och registreringsnummer kan filtreras fram och analyseras.

Nationellt forensiskt centrum har använt automatisk bildanalys i ett pilotprojekt där även it-avdelningen, rättsavdelningen, nationella operativa avdelningen, bildanalysgruppen i polisregion Stockholm och det EU-finansierade projektet "Utsatta områden" har deltagit.

Resultatet har enligt polisen visat att tekniken leder till kortare handläggningstid, högre kvalitet på analysresultat och bättre arbetsmiljö för handläggarna. Verktyget ska nu successivt rullas ut i polisregionerna, först i storstadsregionerna.

Analys av ansikten innebär att känsliga biometriska uppgifter behandlas. Ett förhandssamråd med polisen och Datainspektionen anser dock att Polismyndigheten har rätt att behandla personuppgifter på det sätt som metoden innebär. Samtidigt har Datainspektionen lämnat skriftliga råd som polisen ska följa innan myndigheten implementerar tekniken.

Innan automatisk bildanalys används görs en bedömning av när behandling av personuppgifter är "absolut nödvändig" i det enskilda fallet.


Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur