Polisen: Corona kan få brottsligheten i getton att öka ytterligare

Publicerad 8 juli 2020 kl 10.52

Inrikes. På sikt finns det en risk för att brottsligheten kommer öka i så kallade områden – som en långsiktig följd av coronakrisen. Det visar en ny rapport från polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Polismyndighetens rapport tittar genom olika scenarier på den möjliga brottsutvecklingen på 1-5 års sikt inom ett antal brottsområden i en utdragen coronapandemi.

Rapporten lyfter särskilt riskerna för att så kallade utsatta områden kommer drabbas hårdare vid en omfattande och långvarig lågkonjunktur, där ökad arbetslöshet kan leda till att fler rekryteras till lokala kriminella nätverk.

Tillkomsten av fler kriminella aktörer kan enligt rapporten i sin tur medföra ökad påverkan i lokalsamhällena vilket försvårar för polisen att verka i områdena.

Rapporten belyser också risken för att sämre ekonomi i andra länder kan öka risken för att fler internationella brottsnätverk begår stölder i Sverige.

– De tidigare stängda gränserna minskade rörligheten under en period, men har inte påverkat i någon större utsträckning utan vi kan snarare se att brottsnätverken har anpassat sig till det nya läget. I takt med att länder fortsätter öppna upp gränserna finns det risk för att nya nätverk kommer till Sverige, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen, Noa, i en kommentar på polisens hemsida.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0