Polisen: Corona kan få brottsligheten i getton att öka ytterligare

Publicerad 8 juli 2020 kl 10.52

Inrikes. På sikt finns det en risk för att brottsligheten kommer öka i så kallade områden – som en långsiktig följd av coronakrisen. Det visar en ny rapport från polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Polismyndighetens rapport tittar genom olika scenarier på den möjliga brottsutvecklingen på 1-5 års sikt inom ett antal brottsområden i en utdragen coronapandemi.

Rapporten lyfter särskilt riskerna för att så kallade utsatta områden kommer drabbas hårdare vid en omfattande och långvarig lågkonjunktur, där ökad arbetslöshet kan leda till att fler rekryteras till lokala kriminella nätverk.

Tillkomsten av fler kriminella aktörer kan enligt rapporten i sin tur medföra ökad påverkan i lokalsamhällena vilket försvårar för polisen att verka i områdena.

Rapporten belyser också risken för att sämre ekonomi i andra länder kan öka risken för att fler internationella brottsnätverk begår stölder i Sverige.

– De tidigare stängda gränserna minskade rörligheten under en period, men har inte påverkat i någon större utsträckning utan vi kan snarare se att brottsnätverken har anpassat sig till det nya läget. I takt med att länder fortsätter öppna upp gränserna finns det risk för att nya nätverk kommer till Sverige, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen, Noa, i en kommentar på polisens hemsida.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0