SD:s torgmöte i Göteborg igår fick ställas in på grund av högljudda motdemonstranter som störde mötet med slagord och oväsen.

Polisen: Fritt fram att överrösta SD-möten med talkörer

Publicerad 14 maj 2014 kl 19.55

Inrikes. SD:s torgmöte i Göteborg fick ställas in på grund av högljudda demonstranter som skanderade slagord i närmare en och en halv timme i sträck. Att överrösta möten med talkörer är lagligt och ingenting polisen kan ingripa mot, säger polisens kommenderingschef Lena Matthijs.

Gilla artikeln på Facebook

När Sverigedemokraterna skulle inleda sitt torgmöte på Götaplatsen i Göteborg klockan 11.30 igår möttes de av en folksamling på mellan 700 och 1 000 personer, som kommit dit för att protestera mot SD.

Demonstranter slog på trummor och blåste i instrument. Talkörer på hundratals personer skanderade slagord som ”inga rasister på våra gator” och ”vi är alla antifascister” om och om igen, varvat med högljudda burop. Vissa kastade ägg och grusfyllda plastflaskor.

Bakom polisens avspärrningar stod SD:s partiledare Jimmie Åkesson tillsammans med några partikamrater och väntade på att kunna börja tala.

– Vi kommer inte att tala så länge polisen inte får tyst på de här extremisterna. Jag kan faktiskt inte förstå hur svårt det kan vara att ta instrumenten från dem som står här bakom och trummar och vad de nu gör för någonting. Det borde vara väldigt enkelt. Men uppenbarligen så har polisen andra prioriteringar, sade Åkesson till Göteborgs-Posten medan demonstrationerna fortfarande pågick.

Men oväsendet från demonstranterna upphörde inte. Efter att ha väntat i över en timme lämnade Åkesson platsen för att åka vidare till ett torgmöte i Kungälv.

– Segern är vår, vi har vunnit, segern är vår, skanderade demonstranterna när det stod klart att mötet ställts in.

Efteråt var SD-ledaren starkt kritisk mot polisen, som han menade inte hade gjort tillräckligt för att sätta stopp för störningarna.

”Vi väntade 80 minuter på att polisen skulle få tyst på mötesstörarna. De lyckades inte öht”, twittrade Åkesson.

När Fria Tider talar med polisens kommenderingschef Lena Matthijs, som ansvarade för insatsen vid Götaplatsen, säger hon att polisen inte har någon möjlighet att ingripa mot högljudda talkörer som överröstar talare.

– Det finns rätt så mycket rättsfall på det här från Ny demokratis torgmöten om vi går tillbaka till 90-talet, så det är ganska väl utrett. Om man väsnas och bara för oväsen, har en orkester eller visselpipor eller vuvuzelor eller vad det kan vara, och någon annan har en sammankomst, då kan det bli störande av allmän sammankomst, säger hon.

– Men om man med talkörer ägnar sig åt egna budskap, egen yttrandefrihet, då är inte det att betrakta som en ordningsstörning och inte heller som störande av allmän sammankomst. Utan då kommer yttrandefriheten för de olika individerna att ställas mot varandra. Och då har de i princip lika stor yttrandefrihet.

Den principen gäller enligt Matthijs även om konsekvensen blir att talare som har sökt tillstånd för ett möte i förväg överröstas av motdemonstranter utan tillstånd.

– Den som är mest högljudd, eller de som är flest, får ett övertag. Men det står inte i grundlagen att någon är skyddad mot att bli överröstad. Utan det som står i grundlagen är att alla har rätt att göra sin röst hörd. Sedan om fler andra hörs mer så är det inte olagligt eller en ordningsstörning i sig.

Så fort talkörer framför någon form av budskap, även i form av enkla slagord som ”inga rasister på våra gator”, handlar det enligt Matthijs om grundlagsskyddade yttranden som polisen inte kan ingripa mot.

– Då räknas det som yttrandefrihet och är grundlagsskyddat på precis samma sätt som talaren på mötet som har sökt tillstånd.

Däremot menar hon att personer som slagit på trummor eller blåst i instrument kan ha gjort sig skyldiga till brott.

– Det kan vara störande av allmän sammankomst. Att de inte rapporterades berodde förmodligen på att polisen hade fullt sjå med att flytta den här folksamlingen så att man skulle få en säkrare zon framför Jimmie Åkessons talarplats, säger hon.

Mellan 25 och 30 personer som vägrade följa polisens direktiv om att flytta på sig omhändertogs och rapporterades för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med insatsen.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0