Polisen jagar trafikbrott för att förbättra statistiken

Publicerad 10 december 2019 kl 11.25

Inrikes. För att snabbt förbättra sin statistik innan året är slut har polisen fått i uppdrag att satsa på brott som snabbt kan utredas, så som trafikförseelser, uppger Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Polisens statistik är på flera sätt sämre än förra året. Därför har polisledningen dragit igång något som kallas för "pinnjakt".

Det innebär att polisen ska lägga sina resurser på brott som snabbt går att utreda, däribland trafikförseelser.

Syftet är att myndighetens siffror ska hinna bli bättre innan året är slut.

"Nedbrutet på varje lokalpolisområde behöver samtliga redovisa flera ärenden innan årets slut. Därav uppmuntrar vi nu alla yttre grupper inom vårt eget lokalpolisområde att hålla ögonen öppna efter snabbutredda ärenden", skriver polisledningen i ett internt mejl som Aftonbladet tagit del av.

Men det får inte vara "hitta på"-ärenden, påpekas det i mejlet, utan riktiga men snabbutredda brott som kan lämnas till åklagare innan årsskiftet.

I praktiken kommer polisen nu få arbeta övertid med att genomföra stora trafikrazzior under kvällar och nätter, enligt Aftonbladets uppgifter. 

– Antalet poliser är ytterst begränsat och ändå väljer man att lägga pengar och tid på att fila på statistik, säger en polis till tidningen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0