Polisen om ungdomsrånen: "Vem är svensk idag?"

Publicerad 6 mars 2020 kl 09.44

Inrikes. Rånutredaren Carl Johan Birkoff tycker det är problematiskt att tala om att invandrare rånar svenskar. För vem är svensk?, säger han i Stockholm Direkt.

Gilla artikeln på Facebook

Debatten kring rånen mot unga svenskar fortsätter, samtidigt som rånen fortsätter.

Men polisen Carl Johan Birkoff är inte bekväm med att det har blivit en fråga om invandrare mot svenskar. För vem är svensk, undrar han. 

Han tycker också det är en förenkling, något han visserligen förstår att människor gör ibland.

– Men när det framställs i debatten som att det är invandrare som rånar svenskar tycker jag att man är ute på väldigt tunn is. Vem är svensk idag? En väldigt stor del av Stockholmarna har något form av utländsk bakgrund. I en diskussion där sådana etiketter görs till huvudsak finns det bara förlorare, säger han till Stockholm Direkt.

Enligt Carl Johan Birkoff behöver ungdomar med olika bakgrund umgås mer på fritiden, hitta "gemensamma arenor", som han kallar det. Det skulle kunna få bort misstänksamheten mellan de unga. Då skulle också ungdomarna "må bättre och integreras bättre med varandra", hävdar han i tidningen. Han befarar att rånen nu kommer förstärka en "vi-och-dom-uppdelning" i landet.

Polisutredaren anser också att det är "olyckligt" att fokus hamnar på de mest extrema ungdomsrånen, för de är så sällsynta och riskerar att skymma andra rån, påstår han.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0