Polisens bombgrupp rekryterar – bomblarm "nästan varje dygn"

Publicerad 19 oktober 2019 kl 12.34

Inrikes. Det är så många sprängningar i Sverige att polisens nationella bombskydd inte räcker till. Därför har polisen börjat rekrytera fler personer, men utbildningen tar tid, uppger TT.

Gilla artikeln på Facebook

På senare år har det blivit så mycket bombkaos i Sverige att polisens bombgrupp inte har tillräckligt mycket personal.

Natten till i torsdags skedde det tre bombdåd inom loppet av några timmar, bara i Stockholm. Bland annat sprängdes en extremt kraftig bomb i ett bostadshus på Södermalm.

Enligt TT har polisens bombskydd aldrig haft så mycket att göra som under det här året. "Nästan varje dygn" går larmet någonstans i Sverige, enligt nyhetsbyrån.

– I stort sett varje dygn responderar vi på olika incidenter som har med antingen sprängningar eller kopplingar till sprängningar att göra, säger bombskyddets operative chef Jon Wåhlander till TT och påpekar att 2019 nått en nivå som aldrig förr och att den är konstant.

Det är de senaste två åren som antalet sprängdåd stigit kraftigt. Händelserna sker främst i Stockholm, Malmö och Göteborg men på senare tid har det även börjat sprida sig till övriga landet.

Detta gör att fler så kallade bombtekniker måste anställas. Problemet är bara att det tar ett och ett halvt år att utbilda mer personal.

Som det ser ut idag är det nationella bombskyddet lokaliserat i städerna Stockholm, Göteborg och Malmö, men personalen måste alltså jobba över hela landet, vilket innebär att de tvingas färdas långa sträcker i samband med varje bombdåd. Än så länge finns det dock inga planer på att placera ut gruppen på fler platser, uppger polisen. Men det finns heller inga tecken på att bombdåden kommer minska.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0