Brottsvåg på badhusen

Polisens feministiska hypotes: Asylsökare våldtar på grund av "nordisk alkoholkultur"

Publicerad 18 maj 2016 kl 12.49
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det kan vara den "nordiska alkoholkulturen" som ligger bakom flyktingbarns och andra asylsökares sexövergrepp mot svenska kvinnor. Det skriver polisen i en feministisk brasklapp till den rapport som publicerades i måndags.

Dela artikeln

"Sverige ligger i topp i ny EU-statistik över fysiskt och sexuellt våld mot kvinnor, sexuella trakasserier och stalking. Slutsatsen är att resultatet är en konsekvens av den nordiska alkoholkulturen, men också av icke-traditionella könsroller."

Så skriver polisen i en bilaga till rapporten "Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder". Bilagan står i skarp kontrast till det mer faktaorienterade innehållet i resten av rapporten som entydigt pekar ut "asylsökande pojkar" och "utländska män" som förövare i de allra flesta anmälda fallen.

Polisen: Flyktingbarn bakom minst fyra av fem sexofredanden på badhusen

Bilagan hänvisar i sin tur till en rapport framtagen av EU:s rättighetsbyrå (FRA) – en rapport som handlar om HBT-personers rättigheter i samhället och inte någonstans tar upp vare sig alkoholkulturer eller att Sverige ligger i topp när det gäller våld mot kvinnor.

Linda Staaf är chef för polisens underrättelseenhet på polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Hon säger till Fria Tider att man nu ska gå igenom rapporten och se om något blivit fel.

– Jag ska titta med handläggarna som har skrivit i de här delarna och höra om något har blivit galet eller vad detta är, säger hon.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.