Husby vid annat tillfälle. Arkivbild: Anders Wahlbom/CC-BY-NC-SA

Polisens rapport om händelserna i Husby

Publicerad 20 maj 2013 kl 18.46

Inrikes.Totalt skadades fyra poliser i samband med oroligheterna i Husby under söndagkvällen och natten mot måndagen. Nu har myndigheten släppt ett pressmeddelande med en sammanfattning av händelsen. Här är polisens egen redogörelse.

Gilla artikeln på Facebook

Strax före klockan 22, söndagen den 19 maj, blev polis beordrad till Husby med anledning av en bilbrand.

I samband med släckningsarbetet utsattes polis och räddningstjänst för stenkastning och situationen urartade till våldsamt upplopp med bränder, skadegörelse och stenkastning. Totalt skadades fyra poliser i samband med oroligheterna.

Västerortspolisen har under dagen haft fler poliser än vanligt i Husby för att kunna möta allmänheten och svara på frågor. Polisen jobbar också vidare med att utreda brotten och identifiera misstänkta gärningsmän.

– Det är tyvärr den breda allmänheten som drabbas av att ett fåtal individer begår brott. Vi försöker genom dialog och samverkan med stadsdelen och med olika föreningar bidra till en ökad trygghet i området. Bland annat genom att få fler vuxna att vara ute på kvällar och nätter.  Polisen har ett stort ansvar för att upprätthålla tryggheten, men vi måste hjälpas åt, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista.

 Urval av händelser från polisens rapportering kvällen och natten 19-20 maj:

  • Försök till mordbrand, Oslogatan.
  • Smällare kastas mot moskén.
  • Stenkastning och grov skadegörelse vid Husby torg. Stort antal krossade fönsterrutor mm.
  • En pizzeria sönderslagen.
  • Poliser blir beskjutna med laser.
  • Skadegörelse Husby gårds skola.
  • Brand i miljöstuga.
  • Brand i parkeringsgarage, Nordkapsgatan, ett 50-tal bilar skadade. Ett stort antal boende måste senare evakueras på grund av rökutvecklingen.
  • Bilbrand Trondheimsgatan, spreds till fastighet.
  • Brand Husby gårds skola.

Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0