Poliskvinna hånade PK-kurs – fick skäll av chefen

Publicerad 22 februari 2024 kl 14.46

Inrikes. En poliskvinna kallades till "medvetandegörande samtal" med sin chef efter att ha skrivit en debattartikel om korruptionen och hyckleriet inom polisledningen. Nu kritiserar JO polischefen för att ha kränkt kvinnans yttrandefrihet.

Dela artikeln

Maria Persson i Uddevalla har varit polis i 33 år. I januari förra året fick hon en debattartikel med rubriken "Mitt förtroende är skadat sedan länge" publicerad i Polistidningen.

I artikeln gjorde hon sig lustig över att Polismyndigheten annonserade ut en obligatorisk kurs, "Etik och kultur inom polisen", för sina anställda precis när Linda Staaf-skandalen briserade. Annonsen togs sedan snabbt togs bort igen.

"Kursen verkar ha funnits ett tag men kommit upp på Intrapolis den 6 december om jag såg rätt. Extremt spännande tajming. En bit in i kursen kom ett inslag från #METOO // #NÖDVÄRN. En röst läser en fras: 'Hon har legat sig till den tjänsten som chef'. Oj då. Detta var lite magstarkt", skrev Maria Persson.

I debattartikeln riktar hon hård kritik mot hyckleriet inom polisledningen och ger flera exempel på korruption och nepotism som sopats under mattan.

"Skulden läggs inte på ledarskapet utan på den som flaggar upp, blåser i visselpipan. Listan kan göras lång. Chefer som gör uppenbara fel, begår brott eller oegentligheter slinker lätt undan. Det dyker lämpligt upp ett projekt som de 'funderar på ett tag, för att sedan tacka ja till'. Efter ett tag tittar de ut i verksamheten igen som inget hade hänt. Den frysbox som vi längst ner i näringskedjan hamnar i, är för all överskådlig framtid. Hur många visselblåsare sitter i frysboxen? Har vi en likabehandling på riktigt?" frågade sig Maria Persson i artikeln.

Efter att debattartikeln publicerats fick Maria Persson snabbt själv uppleva det hon beskrivit. Lokalpolisområdeschefen kallade nämligen in henne till ett "medvetandegörande samtal". Under samtalet uttryckte polischefen sig på olika sätt negativt om att Maria Persson i artikeln kritiserat arbetsgivaren.

Maria Persson spelade in samtalet och gjorde sedan en anmälan till JO – som nu riktar kritik mot lokalpolisområdeschefen för att ha kränkt hennes yttrandefrihet.

– En arbetsgivare kan söka dialog med anställda om deras kritik mot verksamheten och bemöta sakinnehållet. Men det är avgörande att stanna vid just det när en anställd har använt sin yttrandefrihet. Lokalområdespolischefen har i detta fall gått längre än vad som är tillåtet. Hans agerande innebar en överträdelse av repressalieförbudet och han förtjänar därför kritik, säger JO Per Lennerbrant i ett uttalande.


Nyheter från förstasidan

Insamling till pojken som fick se sin pappa mördas

Efter Skärholmen-mordet. "När sorgen är över börjar helandet, låt oss hjälpas åt."0 

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.