Polismannen Anders efter den grova misshandeln.

Polisen Anders, 25, ingrep när Ahmed misshandlade sin kvinna – slogs blodig

Publicerad 22 februari 2021 kl 20.13

Inrikes. Asylbluffaren Ahmed höll just på misshandla sin flickvän på gatan i Helsingborg när en polisman på väg till jobbet ingrep. Då slog Ahmed ner polismannen – och fortsatte sedan att slå och sparka på honom när han låg ner.

Gilla artikeln på Facebook

Ahmed – som fortsätter att uppehålla sig i Sverige trots att han inte mindre än fem gånger har fått avslag på sina asylansökningar – döms nu för grov misshandel.

Han kommer dock undan med kortast möjliga fängelsestraff och fem års utvisning till arabvärlden.

Brottet begicks den 17 december 2020 i Helsingborg. Polismannen höll på att duscha och klä på sig för att gå i tjänst klockan 22. Han hörde då upprörda röster från gatan och att någon grät. Han klädde därför på sig och gick ut för att se om det var något han kunde hjälpa till med.

Polismannen frågade en man som stod i porten om vad som hade hänt. Mannen sade att kvinnan som satt i en bil parkerad på andra sidan gatan hade blivit slagen av en man och att gärningsmannen hade lämnat platsen.

Kvinnan höll på att köra från platsen, men polismannen sprang över till bilen och knackade på rutan. Han visade sin polislegitimation och uppmanade kvinnan att stanna kvar tills hans kollegor anlände. Han ringde till polisens internummer och bad kvinnan att backa bilen.

Till höger om honom kom plötsligt kvinnans man, Ahmed, gående.

– Jag hann knappt uppfatta detta innan jag fick motta ett slag i ansiktet, säger polismannen i förhör.

Ahmed drog sedan ner polismannen på asfalten och fortsatte att överösa honom med sparkar och slag mot kroppen.

När offret sade "jag är polis" svarade Ahmed: "ska du gola eller?" Ahmed slängde också polisens mobil i gatan och sparkade i väg den.

Då kom en mörk bil längre ner på gatan och ur den gick två eller tre personer. Någon sade "stick härifrån", varpå misshandeln avbröts.

Polismannen fördes efteråt till akuten. Han blev sydd i läppen och hade hjärnskakning. En tand hade också snedställts. Läkaren förklarade också att han eventuellt hade en liten spricka på ett revben. Polismannen fick efteråt vara sjukskriven två veckor.

Ahmed, som är medborgare i Libyen och uppger sig vara 28 år, förekommer sedan tidigare under sex avsnitt i belastningsregistret. Han har dömts för grov stöld, misshandel, olaga hotsamt missbruk av urkund.

Den arabiske mannen har under många år kunnat vistas i Sverige illegalt. Han har själv uppgett att han kom till Italien då han var 16 år och att han sedan omväxlande vistats i Italien, Frankrike och Sverige. Han sökte första gången asyl i Sverige år 2011. Det beslutades då i enlighet med Dublinförordningen att han skulle överföras till Italien. Beslutet verkställdes dock först i februari 2014. Därefter har Ahmed ytterligare fyra gånger sökt asyl i Sverige. Vid de tre första har besluten åter verkställts till Italien. Den senaste ansökan gjordes den 25 maj 2020. Även i detta fall har beslut fattats om överföring till Italien.

Helsingbors tingsrätt dömer nu 28-åringen till minimistraffet ett år och sex månaders fängelse för grov misshandel av polismannen. Han döms även för ringa misshandel av sin sambo. I praktiken är straffet dock ett års fängelse på grund av det kontroversiella svenska systemet med tvåtredjedelsfrigivning.

Han döms också till utvisning, men återreseförbudet sätts av tingsrätten till endast fem år – så Ahmed är välkommen tillbaka i Sverige igen år 2026.

Ahmed och Anders heter egentligen något annat.


Nyheter från förstasidan

Plan krockade i luften - ingen skadad

Ett av planen gick nästan i två delar. Men båda lyckades landa i Denver utan problem.0 

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus