Postnord-somalier stal paket för 600.000 kronor – får sänkt straff och slipper utvisning

Publicerad 18 januari 2024 kl 16.38

Lag & Rätt. En 26-årig somalier anställd på Postnord stal mobiltelefoner till ett värde av cirka 600.000 kronor. Nu beslutar hovrätten att sänka hans straff och river dessutom upp tingsrättens utvisningsbeslut. Att han arbetat på Postnord används av domstolen som argument för att han ska få stanna i Sverige.

Dela artikeln

Det hela började med att flera kunder klagat på att deras beställda mobiltelefoner försvunnit under posttransporten från Postnords avdelning på Netonnets centrallager i Borås.

Postnords interna utredning pekade ut den 26-årige mannen som ensam ansvarig för de försvunna paketen. Den 31 augusti greps han efter att han tagits på bar gärning med att stjäla, skriver Expressen.

Somaliern erkände vissa stölder men påstod att han hade kastat paketen i skogen. Han nekade också till att ha sålt några telefoner.

I tingsrätten noterades det att inga övergivna paket hade hittats i skogen, och att många stulna telefonerna hade fått nya ägare. Det visade sig också att mannen hade tjänat mer pengar genom Swish-betalningar än sin vanliga lön.

Postnord-jobbet grund för att slippa utvisning
Han dömdes för 16 fall av grov stöld till två års fängelse. Tingsrätten beslutade också att han skulle utvisas till Somalia.

Men hovrätten ändrade rubriceringen till stöld av normalgraden och bedömde varje stöld separat. Eftersom stöldgodset enligt domstolen inte hade ett "betydande värde", och stölderna inte ansågs ha varit systematiska, sänks straffet till ett år och två månader.

Dessutom beslutar hovrätten att 26-åringen ska få stanna i Sverige. Bland annat med hänvisning till att han hade varit i landet i åtta år och hade ett arbete på Postnord – innan han avskedades på grund av stölderna. Hovrätten anser också att han har en anknytning till Sverige genom sin mor och sina bröder, som är bosatta i landet.


Nyheter från förstasidan

Här går "sionisterna" till gödselattack mot tältlägret

Dramat i Göteborg. "Jag fick gödsel i ögonen och näsan, ja över hela mig."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.