Bostadsbubblan

Priset på sommarstugor har ökat med 34 procent

Publicerad 23 februari 2022 kl 09.08

Ekonomi. Priset på fritidshus har stigit med mer än en tredjedel, 34 procent, sedan starten av pandemin. Falkenberg är den kommun som visar störst prisuppgång, hela 63 procent.

Dela artikeln

Under pandemin har många arbetat hemifrån, samtidigt som gränserna till andra länder varit stängda.

Det har gjort intresset för fritidshus rekordstort – priserna har stigit med hela 34 procent.

I fem län, Skåne, Jämtlands län, Kalmar län, Västmanland och Blekinge, har fritidshuspriserna gått upp med 40 procent eller mer. Det visar en sammanställning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort av prisutvecklingen under pandemin, baserat på statistik från Svensk Mäklarstatistik.

I 13 av landets kommuner har fritidshuspriserna gått upp med mer än 50 procent under pandemin. Allra störst har prisuppgången varit i Falkenberg, Hörby och Berg, där priserna har stigit med mer än 60 procent på två år.

Ett genomsnittligt fritidshus på 66 kvadratmeter kostar nu i snitt 2,5 miljoner kronor. Dyrast är stugorna i Stockholms län, med ett snittpris på 3,9 miljoner, följt av Halland och Gotland där priset ligger på 3,1 miljoner kronor. Den som vill ha mest stuga för pengarna får bege sig till Kronoberg, som har ett snittpris på 1,1 miljoner kronor. Även Norrbotten och Örebro län har billiga fritidshus, där kostar stugan i snitt 1,5 miljoner kronor.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.