Dags att se sanningen i vitögat, anser överläkaren Björn Olsen.

Professorns slutsats: Sveriges coronastrategi har misslyckats

Publicerad 21 maj 2020 kl 15.07

Inrikes. Det är dags för Sverige att erkänna sitt misslyckande och byta strategi. Det förklarade infektionsprofessor Björn Olsen i en intervju med Expressen på torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Anders Tegnells ord är inte Guds lag utan statsepidemiologen har gissat ganska flitigt under coronakrisen i Sverige.

Det säger professor Björn Olsen som varit en av de främsta kritikerna mot Sveriges officiella coronastrategi.

Under gårdagen visade Folkhälsomyndigheten att bara runt 7 procent i Stockholm har antikroppar mot det nya coronaviruset. Detta är inget som förvånar Olsen, eftersom myndigheterna haft "influensaglasögon" på sig.

Men coronasmittan sprids inte som en influensa utan som kluster. Det innebär att smittan inte sprids jämnt över samhället utan tvärtom oregelbundet och till exempel kan hoppa över stadsdelar. Det är ingen "bombmatta" över landet, som Olsen uttrycker det. Han har därför aldrig trott på Folkhälsomyndighetens och matematikprofessor Tom Brittons siffror, förklarar han i Expressen.

För ett par dagar påstod Anders Tegnell att klusterspridningen är över, men Olsen har inte mycket till övers för vad statsepidemiologen säger. Tegnell har helt enkelt fel, enligt den numera namnkunniga professorn. Det finns inga tecken på smittan sprider sig jämnt fördelat.

Angående att svenskar troligen inte kommer välkomnas som turister i andra länder i sommar, säger professorn till Expressen:

– Vi blir inte utmobbade. Vi förtjänar kanske det med tanke på den ledning vi har. Jag förstår dem. Vi måste harmonisera oss med resten av Europa. Då hade vi inte hamnat i den här situationen. Då hade vi varit i en helt annan fas och vi hade inte behövt känna oss utmobbade.

Enligt Björn Olsen borde Sverige i början ha agerat mycket hårdare mot smittan och stängt ned i några veckor, för att sedan sakta kunna öppna upp. Då hade Sverige varit i ett mycket bättre läge idag, hävdar han bestämt. Men nu är Sverige i stället ett av de värst drabbade länderna i världen, något han tycker är väldigt sorgligt.

Många människor har dött helt i onödan, enligt Olsen, eftersom myndigheterna haft sina "influensaglasögon" på sig. Björn Olsen är rentav förvånad över att myndigheterna och regeringen har agerat så dåligt som de gjort. Lösningen nu är att "piska ner" smittan med omfattande tester och smittspårning. Då kan man få smittan att minska ganska snabbt, om man gör det på ett rationellt sätt.

Han säger också att flockimmunitet inte är en framkomlig väg. Det är tydligt.

– Vi måste se sanningen i vitögat och säga det. Vi har haft fel strategi. Vi ska ändra strategi och vi ska göra det nu.

Björn Olsen tror också att smittan kommer minska under sommaren, beroende på att den sociala distanseringen ökar då.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.