Professor: Sverige har redan 100.000 smittade

Publicerad 19 mars 2020 kl 17.02

Inrikes. Ungefär 100.000 personer i Sverige är troligen smittade av coronaviruset. Det säger Tom Britton, professor i matematisk statistik, till Expressen. Han vill nu se en slumpmässigt gjort mätning på ett antal svenskar, för att få fram en mer säker siffra. I ett Youtubeklipp går han in på djupet i matematiken bakom den pågående coronasmittan och påpekar att det fortfarande går att begränsa viruset.

Gilla artikeln på Facebook

Från Folkhälsomyndigheten kommer inga tydliga siffror om hur många i Sverige som har coronaviruset.

Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, har dock en siffra. Och den är stor.

Han förutsåg, precis som de flesta andra, en allmän smittspridning i Sverige samtidigt som Folkhälsomyndigheten förnekade den.

Smittan har ett reproduktionstal på 2,5, vilket innebär att 100 smittade snart är 250. Därefter 600, som blir 1.500 och så vidare. Spridningen är alltså snabb och går ungefär att räkna ut.

– 100.000 kanske är en rimlig gissning på hur många som är smittade, säger professorn till Expressen.

Folkhälsomyndigheten testar dock inte alla längre. En helt exakt siffra är därför inte möjlig att säga. Men Britton framhäver att man till exempel kan göra en slumpmässig mätning på ett antal personer, ungefär som en opinionsundersökning. Det gjordes på Island, och då visade det sig att 1 procent – 20 gånger mer än vad som inrapporterats – av befolkningen var smittad viruset.

I en film på Youtube är Tom Britton försiktig med att säga hur många som kommer smittas. Men om "ingenting görs" kommer förmodligen så många som 60-70 procent av befolkningen smittas. 

– Men vi ska inte glömma bort att det görs väldigt mycket. Jag tror att reproduktionstalet fortfarande är över ett, vilket skulle innebära ett ganska stort utbrott, men jag tror också det håller på att gå ner dag för dag eftersom människor beter sig alltmer preventivt. Jag tror inte vi kommer få en superstor epidemi, men det är svårt att säga. Det viktiga budskapet i nuläget är att det är upp till oss och samhället i stort att avgöra vilka insatser som sätts in. I princip kan vad som helst inträffa från att mindre än en procent till att 60-70 procent smittas.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Statlig lånegaranti till företag

Extra ändringsbudget klubbad. Regeringen ska ge kreditgarantier på 100 miljarder kronor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0