Sveriges nya adel

Protester när herrgård blir lyxigt asylboende

Publicerad 22 december 2014 kl 17.34

Inrikes. Anrika Hemmeslövs herrgård strax utanför Båstad förvandlas nu till ett skattefinansierat lyxboende för 500 asylsökare från tredje världen. Bakom satsningen ligger asylentreprenören Bert Karlsson.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är en ganska lyxig anläggning, säger Bert Karlsson, som hyr lokalerna av företaget Ulfåsa rotting AB, i en kommentar till GT.

Karlssons asylbolag Jokarjo planerar att öppna 17 nya boenden över hela Sverige och ett av dem blir alltså Hemmeslövs herrgård. Planen är att omsätta över en miljard kronor under 2015 och plocka ut jättelika vinster för verksamheten.

Politikerna i Båstad är dock mindre positivt inställda till planerna. En av dem som luftar kritik är tillträdande kommunalrådet Bo Wendt (BP).

– Jag tycker det är orimligt att Bert Karlsson och andra ska jaga land och rike runt i jakt på nedlagda pensionat för att öppna flyktingförläggningar. Det kommer att bli oerhörda konsekvenser för en så här liten kommun. Med 500 flyktingar kan det vara tal om ett 50-tal barn som ska ha skolplatser, säger han till HD.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus