Putin: Hög tid för alla syriska flyktingar att åka hem

Publicerad 11 november 2020 kl 12.16

Utrikes. De miljontals syrier som flyttade utomlands i samband med kriget behöver återvända till sitt hemland. Det vore det bästa både för Syrien och de länder som tagit emot flyktingarna, säger den ryske presidenten Vladimir Putin.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under ett möte med Syriens president Bashar al-Assad på måndagen som Putin tog upp frågan.

– Tyvärr befinner sig över 6,5 miljoner flyktingar för närvarande utanför Syrien. De flesta av dem är anställningsbara medborgare som kan och borde delta i återställningen av sitt land. Bortsett från det tjänar deras återvändande mottagarländernas intressen, först och främst Syriens grannar, sade den ryske presidenten enligt Sputnik News.

Putin pekade på de att de länder som tagit emot syrierna tyngts av betydande kostnader. Han noterade också att unga flyktingar "ofta påverkas av radikala krafter, går med i militanta grupper och kan utgöra ett hot mot mottagarlandet".

Vladimir Putin konstaterade redan för flera år sedan att läget i Syrien är säkert och att flyktingarna kan återvända. Ryssland har också länge stöttat den syriska regeringens initiativ för att uppmuntra till återvandring.

Hittills har över 850.000 syrier återvänt till hemlandet, sade Putin.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Forskargruppen "väldigt entusiastisk." Upptäckten: Aknebakterierna frossar på näring i din kropp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0