Rysslands president Vladimir Putin.
G8/CC-BY-SA

Putin: 85 procent judar i Sovjets första regering

Publicerad 24 juni 2013 kl 08.03

Utrikes.Rysslands president Vladimir Putin sa under ett besök vid ett judiskt toleransmuseum i Moskva att den tidigare sovjetiska regeringen kraftigt dominerades av judar, rapporterar Jerusalem Post.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag kom att tänka på något nu. Beslutet att nationalisera detta bibliotek togs av den första sovjetiska regeringen som till mellan 80 och 85 procent bestod av judar, sa Putin under besöket den 13 juni.

Putin syftade på den framlidne Rabbi Joseph I. Schneersons bibliotek som konfiskerades under Sovjet-tiden, men som nu skänkts till den judiska församling som rabbinen tillhörde.

Enligt den officiella transkriptionen från talet fortsatte Putin med att säga att den "övervägande judiska regeringen" i Sovjet "styrdes på falska ideologiska grunder" som förtryckte människor ur alla religiösa grupper – men att det är dags att dra ett streck över detta.

– Lyckligtvis kollapsade dessa ideologiska synsätt och förvrängda värderingar och nu idag så ger vi tillbaka dessa böcker till judenheten i huvudsak med ett leende på läpparna, fortsatte Putin.

Vladimir Putins kontroversiella uttalande kommer bara en månad efter att USA:s vice president Joe Biden gjort ett liknande uttalande om judiskt maktinflytande i USA. Enligt Bidens uppfattning, som han liksom Putin lanserade under ett möte med judiska företrädare, ligger "judiska makthavare i Hollywood och medieindustrin" bakom 85 procent av de amerikanska samhälls­förändringarna på områden som invandring, feminism och homoäktenskap.

Liksom Joe Biden får nu Vladimir Putin stark kritik från judiskt håll.

"Vissa antisemitiska lögner dör aldrig", skriver Yori Yanover på veckotidningen Jewish Press.

"Det var många judar som trodde på bolsjevik­revolutionen", fortsätter han, "Men att skylla det bolsjevikiska makt­övertagandet i Ryssland på judar är blods­förtal helt enkelt".

Enligt uppskattningar mördades runt 3,7 miljoner människor av bolsjevikerna bara under den så kallade röda terrorn under inbördes­kriget åren 1917 till 1922. Från att bolsjevikerna tagit makten till att Sovjetunionen slutligen kollapsade räknas antalet ytterligare dödsoffer i miljontals.

Tidiga sovjetiska ledare som råkade vara judar inkluderar bland annat Vladimir Lenin och Lev Trotsky, men även ideologiska förebilder som Karl Marx. Trots att de var judar i etniskt hänseende var flera av dem övertygade antisemiter och praktiserade inte judisk tro.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0