Nedskjutna Su-24:an

Putin kallar Turkiet för "terrorns hantlangare" efter nedskjutningen: Lovar "allvarliga följder" för Natolandet som "allierat sig med IS"

Publicerad 24 november 2015 kl 14.50

Utrikes. Natolandet Turkiets beslut att skjuta ned ett ryskt stridsplan typ Su-24 över syriskt luftrum har nu lett till en mycket kraftig reaktion från Ryssland, som lovar "allvarliga följder" som svar på det "knivhugg i ryggen" som det turkiska agerandet innebär, rapporterar Itar Tass. Enligt Ryssland befann sig planet aldrig i turkiskt luftrum.

Gilla artikeln på Facebook

Den turkiska militären säger att man sköt ned planet efter att det trängt in i turkiskt luftrum över Hatayprovinsen klockan 10.20 idag. Turkiet publicerade samtidigt radarbilder som man menar visar att planet tillfälligt befann sig över turkiskt luftrum innan det sköts ned.

Nu står det klart att flygplanet har slagit ned 4 kilometer från den turkiska gränsen. Samtidigt kommer uttalanden från Rysslands president Vladimir Putin där han kraftigt fördömer Turkiets agerande.

Samtidigt släpps nya bilder där muslimska rebeller ses skjuta de försvarslösa ryska piloterna när de dalar mot marken i sina fallskärmar. Ett beteende som står i strid med krigets lagar och Genèvekonventionens tilläggsprotokoll från 1977, där det står att "person som med fallskärm hoppar från ett luftfartyg i nödsituation får icke utsättas för anfall under nedfärden". Dessutom anger konventionen att den som hoppat från ett luftfartyg i nödsituation ska "beredas tillfälle att uppge motståndet innan han blir utsatt för anfall" om han landar inom av motparten kontrollerat område.

Tidigare har rebeller släppt videobilder som visar hur de ropar det muslimska segerropet "allahu akbahr" medan de flockas runt kroppen efter minst en av piloterna. Det är ännu oklart om dödsfallet orsakats av beskjutning i luften eller en avrättning på marken, men bilder (som Fria Tider inte publicerar) visar hur en av piloterna har träffats av två exakta skott i bålen, ett mot vardera lunga, vilket tyder på att han kan ha avrättats.

Under dagen har Turkiet begärt ett snabbt möte med samtliga 28 Natoländer som en följd av konflikten med Ryssland. Något som Vladimir Putin ställer sig frågande till.

– Vill de att Nato ska slåss för IS? Jag förstår att varje stat har sina egna regionala intressen och vi har alltid respekterat det, men vi kommer aldrig att tillåta den typ av brott som genomfördes idag att äga rum. Och naturligtvis hoppas vi att det internationella samfundet kommer att vara starkt nog för att samla sig och sluta upp mot ondskan, säger den ryske presidenten i uttalandet som Itar Tass publicerar på engelska.

I uttalandet underströk Putin att Ryssland inte kommer att tolerera Turkiets agerande.

– Ryssland har fått ett knivhugg i ryggen från terrorismens hantlangare. Jag kan inte beskriva det som inträffat idag på något annat sätt.

Samtidigt kommer rapporter om att rebellerna ska ha skjutit ned en rysk räddningshelikopter som tvingades nödlanda i området. En video visar hur jihadister monterar en USA-tillverkad pansarvärnsrobot (TOW) och som sedan ser ut att totalförstöra en rysk Hind-helikopter. Videon, som till delar är uppenbart arrangerad, släpptes på nätet och ursprunget är inte bekräftat, men den sammanfaller tidsmässigt med händelsen som rapporterades tio minuter tidigare av The Guardian med hänvisning till västliga rebellkällor.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Clown nominerad till partiledare för V

Kandiderar till posten som ny partiordförande. Var med och grundade nätverket "Clowner mot nazister".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.