Nedskjutna Su-24:an

Turkiet sköt ned ryskt plan: Bilder på död rysk pilot sprids på nätet

  • Rysk Su-24 sköts ned av Turkiet vid Syriens gräns: Piloterna lyckades skjuta sig ut
  • Turkiet har tidigare protesterat mot ryska flygattacker mot turkmenska rebellgrupper i Syrien
  • Flygplanet kraschade i ett turkmenskt område i Syrien
  • Bilder som uppges visa de döda ryska piloterna sprids nu på nätet av turkmenska grupper
  • Nato kallar till krismöte på begäran av Turkiet
Publicerad 24 november 2015 kl 10.34

Utrikes. Natolandet Turkiet har skjutit ned ett ryskt Su-24 vid Syriens gräns, rapporterar RT. Om planet befunnit sig i turkiskt luftrum är oklart. Piloterna ska ha lyckats skjuta sig ut och en rebellgrupp i Syrien uppger sig nu ha tillfångatagit en av dem.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt det ryska försvarsministeriet flög planet på 6.000 meters höjd över Syrien när det sköts ned, högst sannolikt från en markbaserad luftvärnsanläggning, skriver ryska Sputnik. Turkiets luftrum hade inte kränkts i samband med händelsen, enligt Ryssland.

Nu kallas 28 Nato-länder till ett extra möte på Turkiets begrän, rapporterar NTB. Klockan 17 ska de träffas för att diskutera nedskjutningen, skriver den norska nyhetsbyrån.

– Det är för tidigt för att säga om detta kan förvärra rysk-turkiska relationer innan vi vet vad som har hänt, säger Vladimir Putins presstalesman Dimitri Peskov till Reuters.

Piloterna ska ha lyckats skjuta ut sig ur planet men deras öde är ännu okänt. IS kontrollerar fortfarande stora delar av Syrien mot gränsen mot Egypten.

Turkiet uppger att "ett oidentifierat plan" hade kränkt turkiskt luftrum och mottagit tio varningar innan det sköts ned av två av landets F-16.

Turkisk media rapporterade också att minst två turkmener skadats av vrakdelar som fallit ned i samband med att planet störtade.

För fyra dagar sedan varnade den turkiska regeringen Ryssland för “allvarliga konsekvenser” om ryssarna fortsätter bomba i det bergsområde där det nedskjutna ryska planet opererade när det träffades av turkiskt luftvärn.

Hürriyet skrev tidigare idag att Turkiet fördömt de ryska bombningarna av turkmenska byar nära gränsen, och bland annat kallat upp Rysslands ambassadör för att överlämna en protest mot attackerna på fredagen. Igår rapporterade Reuters att Turkiet velat sammankalla FN:s säkerhetsråd för att diskutera behandlingen av turkmener under den syriska konflikten.

Turkmener är ett turkliknande folkslag som lever utanför Turkiet och i huvudsak försörjer sig som get- och fåraherdar.

Två fallskärmar ska ha synts i skyn efter att planet sköts ned, rapporterar BBC. En turkmensk rebellgrupp uppgav tidigt att man tillfångatagit en av de ryska piloterna och "letar efter den andre", också enligt BBC.

Bilder som uppgavs visa kroppen efter en av de ryska piloterna spreds senare på nätet av turkmenska grupper. På bilderna kan man se hur turkmenerna ropar "allahu akbahr" och flockas runt en soldat iklädd pilotutrustning.

På bilder som Daily Mail publicerar kan man se att hur två fallskärmar dalar mot marken över området. Det är okänt om piloten på videofilmen har avrättats eller omkommit på annat sätt. Att bilderna härrör från händelsen är ännu inte bekräftat.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Machete-attack vid Charlie Hebdos lokaler

Misstänkt koppling till islamisträttegång. Kvinna slagen i ansiktet med machete – ytterligare poliskälla: "Det var en köttklyvare."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.