Putin varnar för världskrig och "civilisationens undergång"

Publicerad 28 januari 2021 kl 12.33

Inrikes. Rysslands president Vladimir Putin varnar nu för att världsläget börjar likna det som fanns innan andra världskriget. Och läget kan snabbt förvärras. En sådan storkonflikt skulle innebära slutet för vår civilisation, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under Davos "World Economic Forum" som Vladimir Putin varnade för den konfliktfyllda samhällsutvecklingen i världen.

Den kan eskalera fort och vara omöjlig att stoppa.

Han poängterade vikten av "traditionella värderingar" och förklarade att dessa just nu befinner sig i en olycksbådande kris.

– Det finns en värderingskris som redan lett till negativa demografiska konsekvenser, och som gör att mänskligheten nu riskerar att förlora hela civilisationer och kulturer, sade han under mötet, som i år hölls på distans, och påpekade att det är ett globalt ansvar för alla att göra vad de kan för att undvika denna "dystopi".

Enligt Putin gör vissa experter rentav jämförelser med situationen innan andra världskriget. "Många faktorer" pekar åt samma håll.

– Jag vill poängtera att situationen kan utvecklas oförutsägbart och okontrollerbart om vi inte gör något för att undvika det. Det finns en risk att vi kan få uppleva en riktig kollaps av global utveckling. Detta kan i sin tur leda fram till en konflikt där "alla står mot alla" och där man letar både inre och yttre fiender, fortsatte han.

– Coronapandemin har blivit en stor utmaning för mänskligheten och påskyndat strukturförändringar. Det finns all anledning att tro att spänningarna kommer förvärras ytterligare.

Enligt Putin kan det som nu sker påverka internationella relationer negativt och göra dem mindre stabila och förutsägbara.

– Naturligtvis hoppas jag att en sådan global konflikt är omöjlig. Jag hoppas verkligen det. För det skulle betyda slutet för vår civilisation.

Putin hävdar också att nätjättarnas åsiktsmonopol och censur av vissa röster på internet förvärrar spänningarna. Och IT-oligarkerna är nu stora att de kan konkurrera med stater, enligt presidenten.

– Vi såg detta nyligen i USA, och alla förstår nog vad jag pratar om.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0