Den "mystiske tysken" Christian Stichler väckte en storm bland svenska journalister när han ställde öppet kritiska frågor till Anders Tegnell och andra makthavare.

Rapport: Utländska journalister tvingades sköta kritisk granskning av svenska makthavare

Publicerad 11 mars 2021 kl 12.55

Media. Det blev upp till utländska journalister att ställa kritiska frågor till de svenska makthavarna under coronapandemin, visar en ny studie. De svenska journalisterna valde nämligen att inte kritisera regeringens kontroversiella coronastrategi.

Gilla artikeln på Facebook

Vid de dagliga presskonferenserna med Folkhälsomyndigheten tidigare under pandemin var det många som reagerade på att nästan ingen svensk journalist någonsin ifrågasatte det som myndighets­företrädarna sade.

Istället blev det en stor snackis bland mediefolk när en "mystisk tysk" dök upp på pressträffarna och ställde öppet kritiska frågor om den så kallade coronastrategin.

En ny rapport från Institutet för Mediestudier bekräftar nu bilden av att det var utländska journalister som fick stå för den kritiska granskningen av de svenska makthavarna.

"På Folkhälsomyndighetens presskonferenser – som följdes av enormt många – ställde utländska journalister och journalister från lokala medier i snitt mer kritiska frågor än svenska”, skriver institutet i ett pressmeddelande, rapporterar Journalisten.

Istället för att kritiskt granska det som skedde och sades lade de svenska journalisterna fokus på att "informera befolkningen" om det makthavarna sade, enligt studien.

Flera redaktioner uppger sig i efterhand ångra att de inte ställde kritiska frågor under presskonferenserna.

– Vi ser att den tunga granskningen av den avvikande svenska strategin dröjde. Kritiska röster hördes i medier redan tidigt men då mer i opinionsjournalistik och i enstaka intervjuer. Det fick därmed inte ett riktigt tungt genomslag, säger Marina Ghersetti, docent vid Göteborgs universitet som studerat mediebilden av en rad samhällskriser de senaste decennierna, enligt Journalisten.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.