Rashid Musa, ordförande i Sveriges Unga Muslimer.

Rashid Musa undvek fråga om radikal islam

Publicerad 29 juni 2017 kl 18.40

Inrikes. Är muslimska företrädare för dåliga på att markera mot våldsbejakande islamism och Islamiska Staten? Den frågan diskuterades i onsdagens SVT Aktuellt 21. Men Rashid Musa, ordförande i Sveriges Unga Muslimer, undvek ett enkelt och tydligt "Ja"-svar på frågan om han tar avstånd från de islamistiska ideologierna wahhabism och salafism.
– Varför utgår du från att jag inte skulle ta avstånd?, svarade han i stället.

Dela artikeln

I gårdagens Aktuellt diskuterades om det varit för tyst från muslimska företrädare när det gäller islamistisk terrorism och terrorsekten Islamiska Staten.

– Jag skulle beskriva det som en underprestation när det gäller att bemöta den här typen av intolerant och sekteristiskt tänkande som är kännetecknande för IS, sade Mohammad Fazlhashemi,  professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Tvärtemot uppfattningen att IS inte har något med islam att göra, påpekade Fazlhashemi att IS visst hämtar sin lära därifrån.

– De här terrorsekterna hämtar sin ideologi från den här sekteristiska och intoleranta tolkningstraditionen, sade han och hänvisade till salafism och wahhabism.

Enligt Mohammad Fazlhashemi borde det muslimska civilsamhället tydligare markera mot islamistiska grupper och ideologier.

Men det höll inte Sveriges Unga Muslimers ordförande Rashid Musa med om.

– Nej, det tycker jag inte. Det sker interna diskussioner. Bland annat om komplexiteten i varför folk åker ner till Syrien, svarade Musa på frågan om muslimska organisationer varit för dåliga på att markera mot IS.

När SVT:s programledare Anders Holmberg ställde den konkreta frågan "Tar du avstånd från wahhabism och salafism?", kom det inget konkret och enkelt "Ja"-svar tillbaka från Rashid Musa.

I stället började han kritisera frågan.

– Varför skulle jag inte göra det? Varför utgår du från att jag inte skulle ta avstånd? Den här frågan antyder att du utgår från det. Idéer om att alla muslimer som inte uttalat tar avstånd från terrorism per automatik stödjer terrorism, är en väldigt farlig väg att gå, sade Rashid Musa.

– Men jag ställde inte frågan till alla muslimer utan till dig, svarade Anders Holmberg.

– Ja, men det är också problematiskt. Jag är företrädare för ett muslimskt ungdomsförbund. Det är självklart att vi inte sysslar med våldsaktiviteter eller förhärligar våld, svarade till slut Rashid Musa.

Musa menade även att muslimska organisationer inte borde ta avstånd efter islamistiska terrordåd eftersom de inte enligt honom inte har något med sådana händelser att göra. Han påpekade också att muslimska föreningar har annat att fokusera på än terrorism, till exempel arbetslöshet bland unga muslimer.

I december förra året anklagade journalisten Joakim Lamotte Rashid Musa för att ha hyllat terrorattacken i Berlin, sedan Musa skrivit "Vem var det som sade att måndagar är trista?" på Facebook. Rashid Musa hävdade dock att han syftat på en fotbollsmatch och inte terrordådet, som skedde på en måndag.

"Den enes terrorist är den andres frihetskämpe", ska Rashid Musa också ha sagt i en paneldebatt om Mellanöstern och Europa i Almedalen 2015, rapporterade Jönköpingsposten i en artikel rubricerad "Trivialiserad terror i Almedalen".


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Säljare uppmanas leverera varor till box. "Men brottsupplägget förändras varje dag, ibland timme för timme."0 

Sverige skickar 13 reservkraftverk till Ukraina

Regeringens nya beslut.. Är fullt fungerande – men anses behövas bättre i Ukraina.0 

Nu kommer försvarets nya uniform

Markstridsuniform 24 införs under hösten.. Men gamla modell 90 ser ändå ut att bli kvar länge.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0