Rasmotiverade personrån ökar stort

Publicerad 3 januari 2012 kl 10.13

Inrikes.Antalet anmälda personrån mot svenska ungdomar under 18 år ökar kraftigt i landet. Det visar siffror från Polisen. Sedan 2007 har en ökning skett med 80 procent. Rånarnas byte är ofta mobiltelefoner, dyra jackor eller exklusiva klockor.

Gilla artikeln på Facebook

Personrån mot unga är en förhållandevis ny företeelse. Före 1998 var det framför allt medelålders män på väg hem från krogen som rånades, säger Magnus Lindgren, kriminolog och generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige.

Varnar för rasism
Enligt ett pressmeddelande från organisationen kan de svenskfientliga personrånen leda till att svenskarna blir rasister. Detta eftersom undersökningar från Brottsförebyggande rådet visar att ungdomar med invandrarbakgrund är över­representerade bland gärningspersonerna, medan det motsatta förhållandet gäller för de som drabbas.

"Denna typ av brott kan ytterst bli en grogrund för rasism och främlingsfientlighet", skriver Tryggare Sverige på sin hemsida. Att rånen utgör typisk rasism och främlingsfientlighet, riktad mot svenskar, tycks man dock inte erkänna.

"Ett krig mot svenskarna"
Petra Åkesson är forskare i sociologi och har undersökt vad det är som ligger bakom att så många invandrare rånar svenskar.

- Jag hade läst Brås rapport om unga rånare i Stockholm och Malmö och ville veta varför de rånar andra unga. Det är ju oftast inte mycket pengar det handlar om, sade hon till Bonnierägda DN in en intervju.

- Det var tur att jag använde bandspelare för de svar jag fick var så anmärkningsvärda att jag fick lyssna flera gånger för att riktigt inse vad de sagt. "När vi är ute på stan och rånar så krigar vi, vi krigar mot svenskarna", var ett återkommande argument.

En rånare förklarade sin inställning till "kriget" såhär:

"För mig är det att svenskarna ska lägga sig ner på marken och pussa mina fötter."


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Google vill hjälpa dig göra rasmedvetna val

Företag rasinventeras.. Företag med svarta ägare får särskild märkning.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vänsteråsikter bland unga kvinnor kopplas till psykisk ohälsa

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni.. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0