Rasmotiverade personrån ökar stort

Publicerad 3 januari 2012 kl 10.13

Inrikes.Antalet anmälda personrån mot svenska ungdomar under 18 år ökar kraftigt i landet. Det visar siffror från Polisen. Sedan 2007 har en ökning skett med 80 procent. Rånarnas byte är ofta mobiltelefoner, dyra jackor eller exklusiva klockor.

Gilla artikeln på Facebook

Personrån mot unga är en förhållandevis ny företeelse. Före 1998 var det framför allt medelålders män på väg hem från krogen som rånades, säger Magnus Lindgren, kriminolog och generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige.

Varnar för rasism
Enligt ett pressmeddelande från organisationen kan de svenskfientliga personrånen leda till att svenskarna blir rasister. Detta eftersom undersökningar från Brottsförebyggande rådet visar att ungdomar med invandrarbakgrund är över­representerade bland gärningspersonerna, medan det motsatta förhållandet gäller för de som drabbas.

"Denna typ av brott kan ytterst bli en grogrund för rasism och främlingsfientlighet", skriver Tryggare Sverige på sin hemsida. Att rånen utgör typisk rasism och främlingsfientlighet, riktad mot svenskar, tycks man dock inte erkänna.

"Ett krig mot svenskarna"
Petra Åkesson är forskare i sociologi och har undersökt vad det är som ligger bakom att så många invandrare rånar svenskar.

- Jag hade läst Brås rapport om unga rånare i Stockholm och Malmö och ville veta varför de rånar andra unga. Det är ju oftast inte mycket pengar det handlar om, sade hon till Bonnierägda DN in en intervju.

- Det var tur att jag använde bandspelare för de svar jag fick var så anmärkningsvärda att jag fick lyssna flera gånger för att riktigt inse vad de sagt. "När vi är ute på stan och rånar så krigar vi, vi krigar mot svenskarna", var ett återkommande argument.

En rånare förklarade sin inställning till "kriget" såhär:

"För mig är det att svenskarna ska lägga sig ner på marken och pussa mina fötter."


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Dog på sin balkong efter arbetspasset på Northvolt

"Det är bara en chock alltihop".. Fortfarande oklart vad som orsakat de många dödsfallen.0 

Har avslutat aspirantutbildningen. "Ni kommer att göra skillnad i många människors liv."0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0