Rasistiska svenskar och sommarlovet tros ligga bakom bilbränderna

Publicerad 30 juni 2019 kl 23.28

Inrikes. Vad är förklaringen till det stora antalet bilbränder i Lund på sistone? Polisen gissar att det har med sommarlovet att göra medan en kvinnlig "rättssociolog" tror att gärningsmännen vill "visa att man är frustrerad, förtvivlad och förbannad" över att betraktas som "de andra", rapporterar Kvällsposten.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen ser en tydlig ökning av bilbränder i Lund sedan början av juni, med flera exempel som har fått upmärksamhet i media.

Patrik Isacsson, lokalpolisområdeschef i Lund, konstaterar att det ofta är "ungdomar" som ligger bakom bränderna. Han spekulerar i att ökningen kan bero på att "ungdomar är lediga och är ute mycket" under sommaren, enligt Kvällsposten.

Ingela Kolfjord, "rättssociolog" vid Malmö universitet, går mer rakt på sak när hon ska beskriva orsaken till fenomenet. Hon menar att "ungdomarna" bara reagerar mot att "klimatet har hårdnat" och att de blir sedda som ”de andra”

– Bilbränder är inte bara ett sätt att visa sitt missnöja utan ett sätt att visa att man är frustrerad, förtvivlad och förbannad, säger Ingela Kolfjord till Kvällsposten.


Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Ekonominyheter

Kronofogden startar e-tjänst för skuldsanering

Får bättre prestanda på måndag.. Rekordmånga ansöker om att få slippa betala sina skulder.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0