Rättegång avslutad om dödsmisshandeln i Ludvika

Publicerad 11 mars 2012 kl 01.00

Inrikes.De två afrikaner, 23 respektive 18 år gamla, som åtalats för dödsmisshandeln av Tommy Lundén i Ludvika i december riskerar nu fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Gilla artikeln på Facebook

Kammaråklagare P-G Persson yrkade på sju års fängelse för 23-åringen från Kongo och tre års fängelse för 18-åringen från Somalia.

Enligt åklagaren är det bevisat via ett flertal vittnen att både kongolesen och somaliern var aktiva vid misshandeln i centrala Ludvika den 16 december då Tommy Lundén avled.

Enligt en vittnesuppgift ska en afrikan med dreadlocks (kongolesen) ha slagit samtliga i den svenska trion som kom från julbordet på Grand. Även somaliern sa i förhör det var kongolesen som slog alla tre.

– Skadorna på två av dem, visar att det rörde sig om kraftigt våld. Och jag påstår att båda två utdelade sparkar mot Tommy Lundén, som senare avled, säger åklagaren till Dalarnas Tidningar.

Men försvaret håller inte med.

Advokaten Per Gisslén säger till DT att bevisningen mot somaliern är otillräcklig och att om han ändå skulle dömas så ska han inte utvisas, eftersom det pågår en väpnad konflikt i Somalia. Dessutom krävde advokaten att hans klient skulle försättas på fri fot, skriver Dalarnas Tidningar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Strandhäll: SD filmar mitt hus med drönare

Klimatministerns anklagelse. "Lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0