Det är "socioekonomiska faktorer" som får exempelvis araber och afrikaner att våldta och begå grova våldsbrott, lyder beskedet från Morgan Johansson, t.h.

Regeringen fortsätter vägra föra statistik om invandrares brott

Publicerad 16 januari 2017 kl 20.53

Inrikes. Efter diskussionen i SVT:s "Agenda" uppger justitieminister Morgan Johansson (S) nu att regeringen även fortsättningsvis kommer att blankt vägra att undersöka olika invandrargruppers överrepresentation i brottsstatistiken.

Dela artikeln

Att invandrare från framför allt arabvärlden och Afrika är mycket kraftigt överrepresenterade när det gäller exempelvis vålds- och sexualbrott har tidigare framgått av statistiska sammanställningar.

Men efter att Brottsförebyggande rådet, Brå, år 2005 släppte en rapport i frågan som tydligt visade att så var fallet har politikerna försökt mörka frågan och ingen ny rapport har gjorts sedan dess.

I SVT:s "Agenda" på söndagen debatterades frågan av SD-toppen Mattias Karlsson och vänsterakademikern Jerzy Sarnecki.

Men justitieminister Morgan Johansson (S) säger nu till till SVT Nyheter att regeringen kommer att fortsätta att vägra beställa någon ny rapport av Brå. Han hänvisar till "socioekonomiska faktorer".

– Det har gjorts både i Sverige tidigare och det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet. Så den politiska slutsatsen som jag ska dra, den kan jag redan dra med de internationella och svenska studier som finns, påstår  Johansson (S).

Myten om att så kallade socioekonomiska faktorer skulle förmå invandrare från arabvärlden och Afrika att våldta och begå våldsbrott avfärdades redan 2005 av FP-politikern Mauricio Rojas – just med hänvisning till den Brå-rapport som släpptes det året. Rapporten visade exempelvis att invandrare från fattiga länder i bortre Asien inte var mer benägna att begå brott än svenskar.

"Denna allmänna överrepresentation gäller oavsett socioekonomisk status, det vill säga att överrepresentationen består praktiskt taget oförändrad när man jämför exempelvis förvärvsarbete och yrkesgruppstillhörighet i Sverige, samma sak gäller efter kontroll av kön, ålder och bostadsort", konstaterade Rojas i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Efter att debattartikeln publicerats blev Mauricio Rojas utfryst från det svenska etablissemanget. Han är idag bosatt i Spanien.

En tidigare rapport från Brå från 1996 visade att invandrare i Sverige från vissa arabländer är mer än 20 gånger mer benägna att våldta än andra.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Mer från Inrikes

Systrar misstänks för gruppvåldtäkt

Arabiska duon begärs häktad.. Fem män också misstänkta för dådet i Rissne.0 

Bibliotekets PK-gallring får JO-kritik

Tillrättavisning för kulturnämnden i Göteborg.. Skänkte bort Lena Anderssons böcker efter kontroversiellt utspel.0 

1.000 kronor för att få sin bil uppeldad i Rosengård

Polisens uppgifter.. Uppskattar att varannan brand är ett försäkringsbedrägeri.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0