Det är "socioekonomiska faktorer" som får exempelvis araber och afrikaner att våldta och begå grova våldsbrott, lyder beskedet från Morgan Johansson, t.h.

Regeringen fortsätter vägra föra statistik om invandrares brott

Publicerad 16 januari 2017 kl 20.53

Inrikes. Efter diskussionen i SVT:s "Agenda" uppger justitieminister Morgan Johansson (S) nu att regeringen även fortsättningsvis kommer att blankt vägra att undersöka olika invandrargruppers överrepresentation i brottsstatistiken.

Gilla artikeln på Facebook

Att invandrare från framför allt arabvärlden och Afrika är mycket kraftigt överrepresenterade när det gäller exempelvis vålds- och sexualbrott har tidigare framgått av statistiska sammanställningar.

Men efter att Brottsförebyggande rådet, Brå, år 2005 släppte en rapport i frågan som tydligt visade att så var fallet har politikerna försökt mörka frågan och ingen ny rapport har gjorts sedan dess.

I SVT:s "Agenda" på söndagen debatterades frågan av SD-toppen Mattias Karlsson och vänsterakademikern Jerzy Sarnecki.

Men justitieminister Morgan Johansson (S) säger nu till till SVT Nyheter att regeringen kommer att fortsätta att vägra beställa någon ny rapport av Brå. Han hänvisar till "socioekonomiska faktorer".

– Det har gjorts både i Sverige tidigare och det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet. Så den politiska slutsatsen som jag ska dra, den kan jag redan dra med de internationella och svenska studier som finns, påstår  Johansson (S).

Myten om att så kallade socioekonomiska faktorer skulle förmå invandrare från arabvärlden och Afrika att våldta och begå våldsbrott avfärdades redan 2005 av FP-politikern Mauricio Rojas – just med hänvisning till den Brå-rapport som släpptes det året. Rapporten visade exempelvis att invandrare från fattiga länder i bortre Asien inte var mer benägna att begå brott än svenskar.

"Denna allmänna överrepresentation gäller oavsett socioekonomisk status, det vill säga att överrepresentationen består praktiskt taget oförändrad när man jämför exempelvis förvärvsarbete och yrkesgruppstillhörighet i Sverige, samma sak gäller efter kontroll av kön, ålder och bostadsort", konstaterade Rojas i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Efter att debattartikeln publicerats blev Mauricio Rojas utfryst från det svenska etablissemanget. Han är idag bosatt i Spanien.

En tidigare rapport från Brå från 1996 visade att invandrare i Sverige från vissa arabländer är mer än 20 gånger mer benägna att våldta än andra.


Nyheter från förstasidan

Danska sågningen av Sverige: "Asyl-amok"

Sveriges "hämningslösa" invandring gör gränskontrollerna verkningslösa. "Tiotusentals afrikaner och araber" tar sig in i Europa genom Sverige, lyder kritiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0