Det är "socioekonomiska faktorer" som får exempelvis araber och afrikaner att våldta och begå grova våldsbrott, lyder beskedet från Morgan Johansson, t.h.

Regeringen fortsätter vägra föra statistik om invandrares brott

Publicerad 16 januari 2017 kl 20.53

Inrikes. Efter diskussionen i SVT:s "Agenda" uppger justitieminister Morgan Johansson (S) nu att regeringen även fortsättningsvis kommer att blankt vägra att undersöka olika invandrargruppers överrepresentation i brottsstatistiken.

Gilla artikeln på Facebook

Att invandrare från framför allt arabvärlden och Afrika är mycket kraftigt överrepresenterade när det gäller exempelvis vålds- och sexualbrott har tidigare framgått av statistiska sammanställningar.

Men efter att Brottsförebyggande rådet, Brå, år 2005 släppte en rapport i frågan som tydligt visade att så var fallet har politikerna försökt mörka frågan och ingen ny rapport har gjorts sedan dess.

I SVT:s "Agenda" på söndagen debatterades frågan av SD-toppen Mattias Karlsson och vänsterakademikern Jerzy Sarnecki.

Men justitieminister Morgan Johansson (S) säger nu till till SVT Nyheter att regeringen kommer att fortsätta att vägra beställa någon ny rapport av Brå. Han hänvisar till "socioekonomiska faktorer".

– Det har gjorts både i Sverige tidigare och det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet. Så den politiska slutsatsen som jag ska dra, den kan jag redan dra med de internationella och svenska studier som finns, påstår  Johansson (S).

Myten om att så kallade socioekonomiska faktorer skulle förmå invandrare från arabvärlden och Afrika att våldta och begå våldsbrott avfärdades redan 2005 av FP-politikern Mauricio Rojas – just med hänvisning till den Brå-rapport som släpptes det året. Rapporten visade exempelvis att invandrare från fattiga länder i bortre Asien inte var mer benägna att begå brott än svenskar.

"Denna allmänna överrepresentation gäller oavsett socioekonomisk status, det vill säga att överrepresentationen består praktiskt taget oförändrad när man jämför exempelvis förvärvsarbete och yrkesgruppstillhörighet i Sverige, samma sak gäller efter kontroll av kön, ålder och bostadsort", konstaterade Rojas i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Efter att debattartikeln publicerats blev Mauricio Rojas utfryst från det svenska etablissemanget. Han är idag bosatt i Spanien.

En tidigare rapport från Brå från 1996 visade att invandrare i Sverige från vissa arabländer är mer än 20 gånger mer benägna att våldta än andra.


Nyheter från förstasidan

"Årets nybyggare" dömd för hedersvåld

Prisades och blev M-politiker. Men nu har mönsterinvandraren dömts efter ett bildrama med dottern.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Judiska ilskan mot SD: "Bottenlöst vidrigt" parti

Paraplyorganisationens hätska attack.. SD:s stormiga relation till Sveriges judar förvärras.0 Plus

Rekordbeslag av cannabis – gömdes i marmorplattor

Fyndet: 1,2 ton cannabisharts.. Tullen fattade misstankar när vissa av skivorna var lite tjockare än de andra.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0