Det är "socioekonomiska faktorer" som får exempelvis araber och afrikaner att våldta och begå grova våldsbrott, lyder beskedet från Morgan Johansson, t.h.

Regeringen fortsätter vägra föra statistik om invandrares brott

Publicerad 16 januari 2017 kl 20.53

Inrikes. Efter diskussionen i SVT:s "Agenda" uppger justitieminister Morgan Johansson (S) nu att regeringen även fortsättningsvis kommer att blankt vägra att undersöka olika invandrargruppers överrepresentation i brottsstatistiken.

Gilla artikeln på Facebook

Att invandrare från framför allt arabvärlden och Afrika är mycket kraftigt överrepresenterade när det gäller exempelvis vålds- och sexualbrott har tidigare framgått av statistiska sammanställningar.

Men efter att Brottsförebyggande rådet, Brå, år 2005 släppte en rapport i frågan som tydligt visade att så var fallet har politikerna försökt mörka frågan och ingen ny rapport har gjorts sedan dess.

I SVT:s "Agenda" på söndagen debatterades frågan av SD-toppen Mattias Karlsson och vänsterakademikern Jerzy Sarnecki.

Men justitieminister Morgan Johansson (S) säger nu till till SVT Nyheter att regeringen kommer att fortsätta att vägra beställa någon ny rapport av Brå. Han hänvisar till "socioekonomiska faktorer".

– Det har gjorts både i Sverige tidigare och det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet. Så den politiska slutsatsen som jag ska dra, den kan jag redan dra med de internationella och svenska studier som finns, påstår  Johansson (S).

Myten om att så kallade socioekonomiska faktorer skulle förmå invandrare från arabvärlden och Afrika att våldta och begå våldsbrott avfärdades redan 2005 av FP-politikern Mauricio Rojas – just med hänvisning till den Brå-rapport som släpptes det året. Rapporten visade exempelvis att invandrare från fattiga länder i bortre Asien inte var mer benägna att begå brott än svenskar.

"Denna allmänna överrepresentation gäller oavsett socioekonomisk status, det vill säga att överrepresentationen består praktiskt taget oförändrad när man jämför exempelvis förvärvsarbete och yrkesgruppstillhörighet i Sverige, samma sak gäller efter kontroll av kön, ålder och bostadsort", konstaterade Rojas i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Efter att debattartikeln publicerats blev Mauricio Rojas utfryst från det svenska etablissemanget. Han är idag bosatt i Spanien.

En tidigare rapport från Brå från 1996 visade att invandrare i Sverige från vissa arabländer är mer än 20 gånger mer benägna att våldta än andra.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ministern om varför kriminaliteten fått växa: "Ville inte ses som rasistisk"

Damberg talar ut om "ängsligheten" för rasiststämpeln. Men nu tänker han och hans parti lägga om kursen i kriminalpolitiken, påstår han.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Förlängda skoldagar med läxläsning och träning testas i Sverige

Ska bryta stillasittandet.. Nu prövas en förlängd skoldag med fysisk träning och läxläsning, där 2.500 elever erbjuds att delta.0 

Familjeveckan kan kosta mer än polisen

Notan kan bli 33 miljarder.. "Provocerande" att inte lägga pengarna på att bekämpa gängbrottslighet istället, enligt M.0 

Vetenskap

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Studenter grävde fram krigare från järnåldern . Oväntade fyndet på Gotland.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0