Vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Regeringen skickar 380 miljoner till utlandet: "Sverige är ett rikt land"

Publicerad 25 maj 2020 kl 15.04

Inrikes. Regeringen med Miljöpartiet i spetsen presenterar idag ett så kallat stödpaket om 380 miljoner kronor till utlandet som bland annat ska gå till IMF:s fond för skuldlättnad.

Gilla artikeln på Facebook

Löfvenrgeringen har nu beslutat att skicka 380 miljoner svenska skattekronor i så kallat bistånd till utlandet.

På sin hemsida skryter Miljöpartiet om stödet och säger att den "humanitära situationen och hälsoläget i världen" har förvärrats avsevärt till följd av covid-19.

– Kostnaden kommer att bli högre om vi inte agerar snabbt till stöd för den internationella humanitära responsen. Genom vårt stödpaket tar Sverige ett solidariskt ansvar för att hjälpa de värst drabbade och bidrar till att minska spridningen av covid-19, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Enligt MP betalas stödpaketet ut från ordinarie biståndsbudget och kommer att fördelas på FN:s fond för katastrofbistånd (CERF), FN:s livsmedelsprogram (WFP) och Världshälsoorganisationen (WHO).

I stödet ingår också medel till Internationella valutafondens, IMF:s fond, för skuldlättnad samt Sidas humanitära anslag.

– På grund av coronakrisen står världens mest utsatta länder inför en hunger- och fattigdomskatastrof. Om inte världens rika länder tar globalt ansvar nu riskerar vi att backa decennier i arbetet mot hunger och fattigdom, säger minister för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson (MP).

Enligt regeringen är Sverige "en av de största humanitära givarna i världen" genom bland annat omfattande kärnstöd. Coronapandemin beräknas leda till en fördubbling av antalet människor som lider av akut hunger till 265 miljoner i år, fortsätter man. Samtidigt rapporterades tidigare idag att hundratals barnfamiljer i Stockholm lider av akut matbrist.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.