Regeringen: Sverige behöver mer feministisk lag

Publicerad 30 juli 2020 kl 16.03

Inrikes. Löfvenregeringen ska nu tillsätta en särskild utredare för att analysera möjligheten för Sverige att ratificera och göra den så kallade Metoo-konventionen till svensk lag.

Gilla artikeln på Facebook

Det var hösten 2017 som det radikalfeministiska Metoo-drevet drog genom Sverige och bland annat ledde till att teaterchefen Benny Fredriksson tog livet av sig.

Nu ska de krav som feministerna lyfte fram under kampanjen bli svensk lag, vill regeringen.

Det handlar om den konvention som togs fram under ILO:s internationella arbetskonferens 2019 om våld och trakasserier i arbetslivet, uppger Löfvenregeringen på sin hemsida.

Sverige och andra medlemsländer överväger nu ratifikation av konventionen. Svenska ILO-kommitténs slutsats var att konventionens förhållande till svensk rätt kräver en utförligare analys, varför regeringen tillsätter en särskild utredare för att genomföra denna.

– Under #metoo-uppropen blev det tydligt att vi har mycket arbete kvar att göra för att få slut på våld och sexuella trakasserier inom arbetslivet. Därför var det viktigt att få denna ILO-konvention på plats eftersom den ger verktyg för att kunna åstadkomma förändring. Sverige var pådrivande för att konventionen skulle röstas igenom förra året. Nu behöver vi se över hur konventionen förhåller sig till befintlig lagstiftning. Ingen ska behöva utstå en arbetsmiljö där våld eller trakasserier förekommer, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar till den nya utredningen.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0