Löfven tar över Säpo

Publicerad 31 december 2014 kl 09.56

Inrikes. Från och med imorgon, torsdag, underställs Säkerhetspolisen i Sverige regeringen och ytterst statsminister Stefan Löfven.
– Det är en historisk förändring, säger säkerhetspolisens chef Anders Thornberg.

Gilla artikeln på Facebook

Den första januari 2015 blir Säkerhetspolisen en egen myndighet som underställs regeringen efter ett riksdagsbeslut från 2013.

– Det är en historisk förändring, som visar på det förtroende man har för Säkerhetspolisen. Det understryker vikten av vårt uppdrag, och ger oss en tydlig plats i samhället, säger säkerhetspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Thornberg blir i och med förändringen Säkerhetspolisens förste myndighetschef och svarar från och med imorgon inför den svenska regeringen, istället för rikspolisstyrelsen.

En nyhet för Säkerhetspolisen är att man nu får ett "insynsråd" bestående av politiker som ska kunna följa versamheten "på nära håll". Politikerna ska även ha möjlighet att komma med förslag och ge politisk styrning åt myndighetens agerande.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Marine Le Pen utmanas från höger

TV-känd intellektuell går till val på att stoppa "befolkningsbytet". Nu väntas Éric Zemmour tar upp kampen om de franska högerväljarna.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0