Foto: SWE_EUpress

Regeringen vill beslagta dina pengar - planerar "höjd åldersgräns" för ditt PRIVATA pensionssparande

Publicerad 4 september 2012 kl 11.50

Inrikes.Du som har pensionssparat under löfte om att du skulle få ta ut pengarna igen vid 55 års ålder kan känna dig blåst. Nu väljer regeringen Reinfeldt att frånträda sin del av avtalet och föreslår i ett beslut att dina pengar ska frysas - som ett led i regeringens strävan efter att tvinga svenskar att jobba till 75 års ålder.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid ett sammanträde i torsdags som Fredrik Reinfeldt och hans regering beslutade att den utredning som redan arbetar med att förändra åldersgränserna i det allmänna pensionssystemet även ska få i uppdrag att föreslå hur politikerna ska kunna lägga beslag på det privata pensionssparandet och tjänstepensionen i framtiden.

Utredaren har i ett delbetänkande från den 18 april 2012 (SOU 2012:28) uppmärksammat regeringen på att tjänstepension utgör ett viktigt komplement och höjer den ekonomiska standarden för pensionärer. Därför vill regeringen strypa möjligheten att ta ut privat pensionssparande och tjänstepension vid 55 och istället införa en högre ålder. Syftet är att tvinga svenskarna att jobba längre.

I praktiken en höjd åldersgräns
"Villkoren gäller också för privata pensionsförsäkringar," konstaterar regeringen kort på sidan tre i beslutet (PDF) utan att nämna något om hur det kontroversiella förändrings­förslaget stämmer överens med regeringsformen och Europakonventionens bestämmelser om äganderätten.

Uppdraget till utredningen är att föreslå nya villkor för tjänstepension och privat pensionssparande så att de kan bidra till ett längre arbetsliv. "I praktiken en höjd åldersgräns", konstaterar tidningen Riksdag & Departement.

Det tillkommande uppdraget ska redovisas tillsammans med huvuduppdraget senast den 1 april 2013.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Regeringen vill skärpa regler om frigivning

Ser över kontroversiella svenska reglerna. Alla som döms till fängelse ska inte längre automatiskt friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.