Morgan Johansson (S).

Regeringen vill göra det brottsligt att "förneka folkmord"

Publicerad 21 oktober 2021 kl 22.37

Inrikes. Regeringen tillsätter en parla­mentarisk kommitté som ska ta ställ­ning till om det bör bli straffbart att förneka Förintelsen och "andra folkmord", "brott mot mänsk­ligheten och krigs­förbry­telser" med mera . Det meddelade justitie- och migrations­minister Morgan Johansson på en pressträff på torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Under Stefan Löfvens så kallade Förintelseforum i Malmö förra veckan gav regeringen löften till internationella parter om nya inskränkningar av den svenska yttrandefriheten.

– Vi tillsätter nu den här kommittén för att utreda om det ska införas ett särskilt brott för förnekande av Förintelsen. Det var ett av Sveriges åtaganden vid Malmö inter­nationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, säger Morgan Johansson.

Men det är inte bara Förintelsen som det kan bli olagligt att ifrågasätta.

Europeiska kommissionen har också framfört syn­punkter på det svenska genom­förandet av EU-rättsliga bestäm­melser om kriminali­sering av "offentligt urskuldande, förnekande och flagrant förringande av folkmord och vissa andra brott".

Kommittén ges i uppdrag att ta ställning till om det bör införas ett särskilt straff­ansvar för "offentligt urskuldande, förnekande eller flagrant förringande av dels folkmord, brott mot mänsk­ligheten och krigs­förbry­telser enligt definitionen i Inter­nationella brott­måls­dom­stolens stadga, dels brott mot freden, krigs­förbrytelser och brott mot mänsk­ligheten som de definieras i Inter­nationella militär­tribu­nalens stadga, med beaktande av de begräns­nings­möjlig­heter som finns i rasism­ram­beslutet".

Stefan Johansson, justitieråd i Högsta domstolen, blir ordförande för kommittén. Betänkandet ska lämnas senast den 20 april 2023.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Analytikerna drev hejdlöst med coronaåtgärderna.. "Vaccinet uppenbarligen så bra att man behöver tvinga människor att ta det."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0