Regeringens förslag kan leda till friare invandring

Publicerad 12 januari 2021 kl 10.56

Inrikes. Migrationsverket sågar nu regeringens kompletterande förslag i arbetet med en ny invandringslag. Förslaget om uppehållstillstånd av humanitära skäl kan till slut omfatta så många människor att det inte längre handlar om en undantagsbestämmelse.

Gilla artikeln på Facebook

I sitt remissvar varnar nu Migra­tions­verket för regeringens förslag till en ny invandringslag.

Förslaget innebär bland annat att reglerna för att få uppehållstillstånd av humanitära skäl luckras upp, något som drevs igenom av Miljöpartiet.

Partiet krävde att synnerligen ömmande omständigheter skulle ersättas med särskilt ömmande omständigheter, skriver TT.

Uppehållstillstånd på grund av humanitära skäl är egentligen en undantagsbestämmelse. Men det nya förslaget är utformat på ett sådant sätt att det kan omfatta så många personer att det inte längre handlar om undantag.

Regeringens kompletterande förslag innebär att barn ska kunna beviljas uppehållstillstånd om det finns särskilt ömmande omständigheter. Det gäller även vissa vuxna, om de har fått en särskild anknytning till Sverige under tiden de vistats här med tidsbegränsat uppehållstillstånd, uppger Migrationsverket.

– Ju längre tid en person befinner sig i landet desto starkare anknytning får han eller hon till Sverige. Därför tror vi att allt fler över tid kan komma att omfattas av bestämmelsen och att den därmed med tiden inte kan betraktas som den undantagsbestämmelse den var tidigare, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket kräver därför "vägledning" kring vilka faktorer som ska vägas in i bedömningarna. En grupp som kan komma att beröras är till exempel de tusentals afghaner som tidigare omfattats av den så kallade gymnasielagen. Många av dessa personer har gällande utvisningsbeslut, påpekar myndigheten.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

SMHI klass 3-varnar för snökaos i Västerbotten

Högsta varningsklassen.. Kan störa elförsörjning och telekommunikationer.0 

Regeringen "ställer om" Sverige till "klimatekonomi"

Presenterar hundra olika åtgärder.. "Vi lägger grunden för en långsiktig och hållbar omställning av samhället."0 

Sabuni hotar med extraval om Löfven ökar invandringen

Kommer inte acceptera regeringens planer.. Centern oroliga att januariavtalet faller – försöker pressa L att backa.0 

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0